Камери с изкуствен разум заменят кулата на Хийтроу?

Система с AI камери ще се задейства в случаите, когато контролната кула на „Хийтроу” е обвита в облаци (снимка: London Heathrow Airport)

Лондонското летище „Хийтроу” ще изпробва изненадваща нова система, в която камери с виска разделителна способност и изкуствен интелект ще „заменят” Ръководство въздушно движение.

Изпитанието ще се проведе през март. Камерите ще помагат да се определя по-точно кога пистите за излитане са чисти и така интервалът между излитанията ще може да се намали с цели 20 секунди, съобщи Блумбърг.

Изгледите от камерите ще бъдат подавани към с платформа с изкуствен интелект. Тя ще интерпретира изображенията и ще разкрива на служителите в РВД кога даден самолет вече е освободил пистата. Това ще им позволи по-бързо да разрешат следващия полет или кацане.

Ако се окаже успеша, системата първоначално ще бъде въведена в действие в случаите, когато контролната кула на „Хийтроу” е обвита в облаци – ситуация, която в момента принуждава летището да разчита на показанията на радарите, за да определя положението на самолетите. Това, от своя страна, изисква по-голям интервал между полетите. Увеличаването му коства по девет приземявания на час или 20 процента от обичайния трафик.

По време на изпитанията през март ще бъдат обхванати около 50 000 кацания. Изводите от пробата ще бъдат представени на британската Агенция по гражданска авиация, което може да проправи пътя за разгръщане на системата още тази година.

Същата технология може да бъде въведена за контролиране и на третата писта на летището, която се строи и се очаква да бъде готова през 2025 г. Това би елиминирало необходимостта от изграждане на нова контролна кула.

По-малкото летище „Лондон Сити” пък премахва изцяло кулата си и на нейно място разполага мачта с камери с висока резолюция и възможност за мащабиране. Това ще позволи полетите да се управляват от контролния център „Суануик”, който се намира на над 120 км оттам.

Коментари по темата: „Камери с изкуствен разум заменят кулата на Хийтроу?”

добавете коментар...

  1. !?!

    Айде, ако обичате, да се придържате към официално дефинираните термини, вместо да си мислите, че сте много умни и креативни, без дори да си проверите заменките.

    “Разум (на латински: ratio) означава висша степен на познавателна дейност, способност за логическо и абстрактно мислене.”
    Андрейчин, Любомир. Български тълковен речник. Наука и изкуство, 2005. ISBN 954-02-0156-Х. с. 824.

    ИИ е абсурдно далеч от абстрактно мислене и за момента има по-скоро низша познавателна дейност, по-слаба и от тази на животните.

    Думата “интелект” носи далеч по-скромното значение на способността за анализ, синтез на информация и извеждане на заключения. Нещо, което Изкуственият Интелект прави, макар и на много базово ниво. Все пак е подходяща дума, за разлика от “разум”.

Коментар