Учени не признават страстта към видеоигрите за болест

Нездравословната страст към компютърните игри е свързана вероятно със съществуващи психични разстройства (снимка: CCO Public Domain)

Наскоро Световната здравна организация (СЗО) одобри 11-та версия на Международната класификация на болестите, в която пристрастяването към компютърните игри е признато като заболяване. Не всички учени обаче са съгласни, че това състояние изисква намесата на медицински персонал.

Изследователи от Оксфордския университет и Кардифския университет не са намерили достатъчно доказателства, че така наречената игрова зависимост при подрастващите е отделно заболяване и изисква лечение, съобщи Medical Express.

Учените изследвали данните на повече от хиляда юноши и стигнали до извода, че нездравословната страст към компютърните игри е свързана вероятно със съществуващи разстройства. Тоест, по-скоро хората с психични проблеми се опитват да се измъкнат от реалността чрез игри, отколкото игрите да им причинят психични проблеми.

В резултат на изследванията, учените стигат до извода, че пристрастеността към игрите като такава не е независимо психично разстройство, а е проява на други проблеми с психичното здраве.

Коментари по темата: „Учени не признават страстта към видеоигрите за болест”

добавете коментар...

  1. Доцент на медицинските науки

    Тоест вместо в болницата, ще ги лекуваме в психиатрията.

Коментар