За първи път Mac изпревари Windows по брой киберзаплахи

Средно на 11 киберзаплахи е бил изложен един Mac компютър през 2019 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Трудно е да се повярва, но платформата macOS на Apple стана много по-примавлива цел от Windows, когато става въпрос за киберзаплахи. Промяната настъпи през миналата година, според нов доклад на компанията за сигурност Malwarebytes.

Специалистите разглеждат пейзажа на заплахите за крайните точки – в частност, компютрите на потребителите, работещи под управление на операционни системи macOS и Windows. През 2019 г. се наблюдава значително нарастване на разпространението на Mac заплахи – с над 400 процента спрямо предходната година.

Част от това увеличение може да се обясни с увеличената база от потребители на защитния софтуер на Malwarebytes, поясняват от компанията в задълбочен доклад с изобилна информация за киберзаплахите през миналата година.

През 2019 г. са засечени средно 11 заплахи за една крайна Mac точка – това е почти два пъти повече от аналогичния показател за Windows компютрите, който е 5,8, подчертават експертите. За сравнение, през 2018 г. средният брой на откритите злонамерени програми за Mac е бил 4,8 на компютър.

Все пак новините не са толкова тревожни за феновете на macOS. Докато при Windows повечето от откритите заплахи са от типа „класическите” вируси, в случая са macOS преобладават по-малко опасните рекламни програми и потенциално нежелани приложения.

Повече от двукратното увеличение на броя на заплахите за Mac може да означава, че по една или друга причина хакерите и киберпрестъпниците са започнали да обръщат по-голямо внимание на macOS и не е изключено в бъдеще ситуацията да се влоши още повече.

Коментари по темата: „За първи път Mac изпревари Windows по брой киберзаплахи”

добавете коментар...

  1. D

    “Особено важен е фактът, че за Windows има не малък избор на антивирусни програми, докато за macOS те са малко и Malwarebytes почти нямат конкуренция.”

    Това отдавна не е така. Почти всяка антивирусна програма вече има версия и за Mac. При някои дори е безплатна (примерно Sophos и въпросните Malwarebytes). Така че статията си е съвсем актуална.

  2. (c:

    Хахах, винаги ще се намери няКой с неадекватно мнение …

    На всички software dev конференции в САЩ презентиращите са на macOS.

    90% от инженерите на Гугъл са на macOS, определено и те нищо не разбират.

    Само местните каруцари разбират що е то добра ОС …

    Казвал съм го не веднъж – macOS ядрото не е на нивото на Linux, но е далеч по-добре от Windows.

    В същото време графичната среда на macOS е ненадмината и до ден днешен. Нито KDE, нито Gnome се доближават. И, не, не говоря за шаренийки и ефекти, а за удобство на използване, изчистен и оптимизиран интерфейс.

    Единствено съм чувал оплаквания от потребители с крайни изисквания – един приятел ползва специални window managers под Linux, за да може да работи само с клавиатура – не пипва мишка, ползва клавиатурна подредба Colemack.

  3. к

    Нормално, обикновено епъл юзърите нищо не разбират от компютри и си мислят, че “великия” макос е най-най защитената операционна система. А тя е пробита повече и от уиндоус.

  4. ..

    Трудно е да се повярва на компания, която агресивно рекламира антивирусно приложение.

    Особено важен е фактът, че за Windows има не малък избор на антивирусни програми, докато за macOS те са малко и Malwarebytes почти нямат конкуренция.

    Принципно, когато компаниите от индустрията на анти-вирусните пелтечат, всичко е маркетинг и никакво съдържание.

    Ако наистина имаше двоен скок в заплахите, щеше да се наблюдава и далеч по-сериозна “епидемия” и щеше да е отразено далеч по-рано от множеството медии, които следят ИТ.

Коментар