Windows 10 May 2020 Update е тук. Какви са новостите и рисковете?

Windows 10 May 2020 Update идва с редица нови функции за удобство на потребителите
(снимка: Microsoft)

Microsoft започна разпространението на отдавна очакваната актуализация Windows 10 May 2020 Update (версия 2004) – най-голямата за тази година – към компютрите на обикновените потребители по цял свят.

През април Windows 10 May 2020 Update стана достъпна за участниците в програмата за тестване Windows Insider, а преди две седмици достъп до ъпдейта получиха и абонатите на Microsoft Developer Network. Сега актуализацията се разпространява и за редовите потребители.

В момента потребителите могат да инсталират ъпдейта ръчно. За целта трябва да отидат в раздела Update & Security в менюто за настройки (Settings) и да изберат опцията Windows Update, откъдето да инициират сваляне и инсталиране на актуализацията.

Windows 10 May 2020 Update е най-голямото обновяване на функциите на операционната система за 2020 г. Следващият ъпдейт по 6-месечния цикъл, Windows 10 20H2 (версия 2009), който се очаква наесен, ще добави само някои подобрения.

Текущата актуализация внася нови функции и промени в интерфейса на гласовия помощник Cortana, подобрения в Windows Search, втора версия на подсистемата Linux с пълна поддръжка на Linux приложения, както и редица по-малки промени в графичния интерфейс, системата за сигурност и други компоненти.

Гласовият помощник Cortana е получил отделен прозорец, който може да се премества по десктопа и да се обновява от магазина за приложения Microsoft Store Новият дизайн на диалога позволява лесно избиране между гласово и текстово взаимодействие.

Освен това Windows 10 May 2020 Update извежда игрите на следващо ниво. Вече е налична поддръжка на DirectX 12 Ultimate, подобрена поддръжка на трасирането на лъчи DirectX Raytracing 1.1, DirectX Mesh Shader, WDDM 2.7 (Windows Display Driver Model) за подобрена работа с няколко монитора, настройка на хардуерното GPU ускорение и редица други нови възможности.

Добавена е и нова функция за възстановяване на системата от облака – Cloud Recovery. Ако се случи нещо нередно, потребителите могат да възстановят системата от копие, съхранявано в облака. Остава като възможност и възстановяването по стария начин.

Същевременно Microsoft публикува препоръки за случаите, в които не трябва да се инсталира новата версия на Windows 10, поради наличие на проблеми, за отстраняването на които компанията работи в момента.

Така например, Windows 10 May 2020 Update може да възпрепятства свързването през Bluetooth на повече от едно устройства едновременно. Това е потенциално сериозен проблем, ако потребителят използва едновременно безжични мишка, клавиатура и слушалки. Проблемът се дължи на драйверите Realtek Bluetooth. В момента системата не се разпространява на устройства с такива драйвери.

Установен е също така проблем с аудиодрайверите Conexant и Synaptics, който може да доведе дори до появата на „син екран на смъртта” след инсталиране на актуализацията. И в двата споменати случая Microsoft препоръчва на потребителите да не инсталират насилствено новата версия на Windows 10.

Компанията съобщава и за проблем при монитори с поддръжка на технология VRR (Variable refresh rate, променлива честота на обновяване на изображението), ако компютърът използва интегрирана графика на Intel. В този случай системата просто активира VRR в повечето игри, ако се използва интегрирана Intel графика.

Устройства с док-станции Thunderbolt също могат да предизвикат син екран на смъртта след актуализацията. При устройства с мрежови адаптери, поддържащи Always On, Always Connected функционалност, са възможни внезапни изключвания и презареждане – такива са, например, фирмените Surface Pro 7 и Surface Laptop 3.

Освен това на РС-та с драйвери Nvidia GPU, чиито версии са по-ранни от 358.00, актуализацията може да причини сривове на системата и „син екран на смъртта”. Това са само част от потенциалните проблеми след инсталиране на Windows 10 May 2020 Update. Пълният списък е публикуван на сайта на компанията.

Коментари по темата: „Windows 10 May 2020 Update е тук. Какви са новостите и рисковете?”

добавете коментар...

  1. Nikolay Baev

    Не се притеснявай приятелче, ако ти е хубав компютъра, мисля че няма да имаш проблеми! От два дни съм със новата версия и всичко е повече от перфектно! Аз съм със Acer Predator Helios 500 и никакви проблеми!

  2. Кристиан Stavrev

    При мен все още няма възможност за ъп, но като чета новината – няма да бързам с тези нововвъведени

Коментар