Времето тече назад в квантов експеримент

Времето може да тече и към миналото, потвърди нов научен експеримент
(илюстрация: CC0 Public Domain)

Вътре в квантовите системи, които са в състояние на суперпозиция, времето може да тече едновременно в противоположни посоки, предполагат учени. Нов експеримент частично потвърждава тази възможност и поставя световната наука пред сложна задача – да преосмисли самото понятие за време, което е важно за развитието на фундаменталната физика.

Екип от физици от университетите в Бристол, Виена, Балеарските острови и Института за квантова оптика и квантова информация (IQOQI-Vienna) показа как квантовите системи могат едновременно да се развиват в две противоположни посоки на времето – напред в бъдещето и обратно в миналото. Изследването е публикувано в последния брой на сп. Communications Physics и е свободно достъпно тук.

Като мярка за времето в експеримента с времевата суперпозиция на квантовата система физиците използват ентропията. В макрокосмоса ентропията, която в редица физически системи може да бъде измерена количествено, определя степента на сложност, хаос или несигурност на системата, а в естествени условия тя само нараства.

В ентропията, при условия, наблюдавани на човешко ниво, движението винаги е напред в бъдещето. Ако на квантово ниво е възможно да се открие намаляване на ентропията, тогава може да се предположи, че това е свързано с движение обратно в миналото.

Експериментът, проведен от международна група физици върху система, ограничена до няколко квантови елемента, показва, че една система в стабилно състояние не само увеличава своята ентропия, но и я намалява или, както заключават учените, се връща назад във времето.

Невъзможно е да се видят подобни явления в макрокосмоса, където ентропията на събитията е твърде голяма и следователно необратима, но на субатомно ниво се регистрират „връщания назад във времето”, което е доказано от научния експеримент.

Един от авторите на изследването, д-р Рубино, казва: „Въпреки че времето често се разглежда като непрекъснато нарастващ параметър, нашето изследване показва, че законите, управляващи неговото протичане в квантовомеханичен контекст, са много по-сложни. Това може да означава, че трябва да преосмислим начина, по който представяме тази величина във всички онези случаи, когато квантовите закони играят решаваща роля”.

Коментари по темата: „Времето тече назад в квантов експеримент”

добавете коментар...

  1. фака

    е до сега знаех, че разбирате всичко от медицина и в специалност ковида, ама сега и квантова физика…. айде моля ви се!

  2. Кликбейт

    “ПРЕДПОЛАГАТ УЧЕНИ”

  3. Селена

    Да, квантовата физика чудесно обяснява придвижването за секунди през разстояния от порядъка на хиляди светлинни години (и така някои неща от Библията си идват на мястото). Това е единственото което съм разбрала за квантите 🙂 Но в Библията не знам да има нещо, посочващо че времето може да тече наобратно ( а има всичко друго) което значи че това не е възможно.

  4. Скромен

    Когато бахикера достигне до критичните нива на джантапрана е време да се включи 200 гр домашна гроздова…

  5. Чавдар

    По-кратко и по-ясно не може да се обясни смисъла на нашето съществуване, както в този, така и в бъдещия век. Амин!

  6. Недоносен

    Това няма нищо общо с Бог,който е една измислица както и нашата така наречена реалност

  7. Недоносен

    Дааа неразбираем е квантовият свят,затова засега се облягаме само на Супердетерминизма,по скоро трябва да се изучават Черните дупки ,които според мен са началото и края на видимата и не видима вселена+тъмната материя и енергия,…..

  8. Крадимир

    Всичко това се отнася за материята и пространството кито познзваме, в които живеем, времето е единица в света който познаеаме, но има и друг свят за който се говори в Библията. По някога си мисля че в стремежа за познание ние с експерименти проникваме в светове които не са подвласни на законите на материалния наш свят. Честито, всеки от нас сам ще разбере – след смърта си, в този случай има само едно рационално решение да познаеш Твореца, Създателя на този и др. светове “Стахът от Бога е начало на мъдроста”, а любовта към Него е нейния завършек.

  9. Udan

    Отдавна се знае – даже има филм” Облакът Атлас”

  10. Либра

    Дали не е свързано и с нивата на съзнанието?
    Както и да е – ние сме само осъществители на факти.Кармата е автоматична система, най-щастливи са онези,които само я съзерцават, другите са все в борби, да, ето бяха онези ,от предишните десетилетия, сега пък сме ние и хайде отново.”В примката на времето”/библ.”Галактика”/

  11. sande sandoff

    Ентропия братче, кво да праиш?
    Проблемите възникват, когато изравни масата и енергията

  12. Оги Мицов - Прост Човек

    Ogi Mitzov – Прост Човек
    Измерването на времето на макро-ниво е свързано с основните езаимодействия. Въобще въвеждането на параметъра време се основава на постоянството на съотношението на константите на взаимодействията за частици участваши в няколко взаимодействия.
    Структурата на елементарните частици или по-конкретно механизма на образуеане на маса от скаларното и векторно хигсово поле (съгласно стандартния модел), топологичната структура на зарядите и спина (а може би и други параметри, неизвестни засега и на пишещия това поради обикновен простотия) и др. параметри (гравитацията засега е включена само чрез масата) е възела в който се заплитат пространство-времето.
    За сега нищо (е почти нищо) не знаем защо и какво осигурява съществуванвто на квантовите корелации. За сега е неизвестно и как трябеа да се въведе дефинирането на време на нивото на “взаимодействието” на кеантовата субстанция. За сега може да се опираме на теоремите на Ньотер и принципа за причинност (чрез дисперсионните съотношения – засега това е математипедкия фундамент с който разполагаме, а за логиката – виж по-долу). По този въпрос може много да се говори (или да се дърдори, както обикновено става в много случаи). Всеки експеримент, който дава нова информация е полезен. Но засега нямаме даже идея за експеримент който да определя защо структурата спин така е свързана с квантовите корелации. Абе аз като прост човек преди няколко години питах еди мой познат – логик, дали така наречената квантова логика води ли до логическа система, която не е пълна или е пълна (в смисъл на еквивалентна на аритметиката – виж теореми на Гьодел).
    Вече влизам в зоната на дърдоренето, ама проблема за времето винаги ме е човъркал и даже си мисля (като член на стария клуб ФЕП Иван Ефремов), че няма да се мине без условно “отрицателни маси” (отрицателни спрямо някакво условно ниво).
    По тези въпроси може много да се говори и дано нещо измислим.
    Дано някой не си помисли, че много ги разбирам тия неща или че познавам формализма, но обикновено не се отказвам да си начешам крастата.
    О. М.

  13. Българин

    Никой не разбира квантовия свят. Такива експерименти се правят от много години. Най-популярния: quantum eraser. Може да се направи и от любители с подходяща апаратура.
    Но това не означава, че реално можем да пренесем каквато и да е информация назад във времето, понеже тя ще бъде квантово заплетена (entangled).

Коментар