Изненада: AI не ускорявал програмирането

Проучване отхвърли твърденията, че изкуственият интелект увеличава производителността на разработчиците на софтуер (снимка: CC0 Public Domain)

Докато изкуственият интелект навлиза бързо в разработката на софтуер, мнозина ще бъдат изненадани да научат, че AI помощниците за писане на код не повишават производителността на програмистите, според ново проучване.

Изследване на Uplevel сред приблизително 800 разработчици на софтуер установи, че използването на инструменти с изкуствен интелект за писане на софтуерен код все още не е показало никакво увеличение на производителността на програмистите, нито намаляване на тяхното емоционално прегаряне.

Проучването сравнява работата на извадка от 800 разработчици за два тримесечни периода. През първия период програмистите работели с традиционни инструменти, а през втория преминали към използване на AI помощника GitHub Copilot AI. Миграцията обаче не повлияла особено на производителността на разработчиците, отбелязва TechSpot в репортаж за експеримента.

Очакванията били, че използването на GitHub Copilot ще намали броя на грешките в програмния код и ще увеличи производителността. Но всъщност се наблюдава увеличение на броя на грешките с 41%, а използването на AI помощника не води до значително подобрение на ситуацията с емоционалното прегаряне на програмистите. Същевременно, GitHub твърди, че използването на AI асистента Copilot може да увеличи скоростта на писане на код от разработчиците с 55%.

Някои експерти признават, че секции от програмен код, написани с помощта на AI, са трудни за анализиране и идентифициране на грешки, така че в определени случаи е по-лесно да пренапишете отново желания фрагмент. В ранните етапи от развитието на ChatGPT, например, се разбра, че този чатбот просто е интерпретирал погрешно повече от половината от всички заявки, свързани с оптимизиране на работата на авторите на програмен код.

Представители на Gehtsoft са убедени, че разработката на софтуер е 90% зависима от функциите на човешкия мозък по отношение на разбиране на изискванията, проектиране на система и идентифициране на ограничения. Превръщането на формираните взаимни зависимости в програмен код е най-лесната част от работата на програмиста.

От друга страна, има хора, които хвалят силата на AI при писане на софтуерен код. Представители на доставчика на облачни услуги Innovative Solutions, например, отбелязват почти трикратно увеличение на производителността след преминаване към използването на AI помощници като Claude Dev и Copilot.

Коментар