Twitter може да фалира, предупреди Илон Мъск

Twitter е задлъжнял, търпи загуби и бъдещето му не е сигурно, смята не само Илон Мъск
(снимка: CC0 Public Domain)

Продължава напрежението около социалната мрежа Twitter, откакто Илон Мъск стана неин собственик. Не е изключено компанията да фалира, предупреди милиардерът, като уточни, че е продал акции на Tesla, за да я спаси.

Изтичането на рекламодатели и значителното дългово натоварване заплашват с фалит Twitter, според обръщение на Мъск към служителите на компанията, на което се позовават Блумбърг и CNBC. Новият собственик възнамерява да избегне подобен развой не само чрез драстични бизнес реформи, но и чрез средствата, които получи от неотдавнашната продажба на акции на Tesla. В същото време високопоставени лидери продължават да напускат социалната мрежа.



Сред мерките, насочени към стабилизиране на финансовите потоци на Twitter, се споменават скорошното драстично намаляване на персонала наповина. Леа Киснер, която отговаряше за информационната сигурност, напусна Twitter тази седмица. По-рано подобна стъпка предприеха Деймиън Киърън, който отговаряше за сигурността на данните, и Мариан Фогърти, която следеше за спазването на законовите изисквания от Twitter.

Напускането на лидери идва в лош момент за компанията. Федералната търговска комисия на САЩ намекна, че дейността на Илон Мъск като ръководител на Twitter не може да изпадне от правното поле и ако се наложи, той ще трябва да отговаря за действията си съгласно закона. Някои от анонимните служители на Twitter изразиха загриженост в съответните им общности относно възможността компанията да получи многомилиардни глоби в резултат на действията на новия лидер.

Илон Мъск получи Twitter със сериозно дългово бреме и в обръщението си към служителите той подчерта важността на бързото разширяване на абонамента Twitter Blue за $8 на месец, което ще намали зависимостта на компанията от приходите от реклама и ще увеличи дела на приходите от абонамент до 50% от общите приходи.

Мъск възнамерява също да намали оперативните разходи. Персоналът, който остава на работните си места, между другото, вече няма да получава безплатна храна. Възможността за отдалечена работа за неопределено време за желаещите отпадна – Мъск дори е готов лично да интервюира всеки кандидат за поддържане на тази форма на работа.

От 13 милиарда долара дълг на Twitter, 1,2 милиарда долара трябва да бъдат изплатени през следващите 12 месеца, а към края на юни компанията е генерирала не повече от 1,1 милиарда долара паричен поток, така че е в несигурна финансова позиция.



В началото на ноември, след приключване на придобиването на Twitter, Мъск продаде акции на Tesla за 3,95 милиарда долара, като твърди, че е направил това, за да спаси социалната мрежа. В обръщението си към служителите той заяви, че Twitter може да загуби няколко милиарда долара годишно.

Външни експерти оценяват възможните загуби на 3 милиарда долара годишно. По-рано Мъск каза, че Twitter губи 4 милиона долара на ден, като по този начин се опита да оправдае съкращаването наполовина на персонала.

Коментари по темата: „Twitter може да фалира, предупреди Илон Мъск”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Продава 4млрд$ акции от уж ПЕЧАЛИВШA_тесла
    За да
    спаси ГУБЕЩ_twitter ?

    Продаваш си (+)
    и
    Разменяш за (-) ?

  2. Anonymous

    Myspace за 600мил$ продажба – провал
    а
    100пъти повече(44+13дълг+лихви) – ОК

    Тея дни исус христос си е купил син етикет за 8$/мес и е валидиран. Та в него ни е надеждата за спасение от лихварите.

  3. Anonymous

    Дорси(още един гениален) яката е източвл twitter – 13 млрда$ дълг на Twitter

  4. Anonymous

    Бил гениален – За 44млрд$ купи нещо което има краткосрочен дълг повече от годишният паричен поток?

  5. Батарда

    Да фалира ! Крайно време е “ТуидНещоСи” и “Фейсо” да дават фира .

Коментар