Функциите на Galaxy AI стават платени от 2026 г.

Производителите на смартфони обмислят различни начини за монетизиране на новите AI функции в устройствата си (снимка: CC0 Public Domain)

Изкуственият интелект навлиза бързо в смартфоните. Но тази нова придобивка за потребителите се очертава да стане платена в близка перспектива. Такива са намеренията и на Apple, и на Samsung.

В прессъобщение относно откриването на Galaxy Experience Spaces по целия свят, Samsung потвърди, че функциите Galaxy AI в смартфоните на компанията ще останат безплатни, но… до края на 2025 г. Тоест от 2026 г. потребителите ще трябва да плащат за тях.

Samsung обмисляше да монетизиране AI функциите от самото начало, припомнят пазарните наблюдатели. Но досега нямаше категорично потвърждение от компанията по този въпрос. В същото време все по-упорити са слуховете, че Apple също ще направи платени AI функциите в iPhone, известни като Apple Intelligence.

Като се има предвид колко струва да се обучи модерна голяма невронна мрежа и колко струва да се поддържа работата ѝ, не е изненадващо, че компаниите търсят различни начини за монетизиране на такива услуги.

Възможно е някои от играчите на пазара просто да добавят AI функции към обичайните си абонаменти, увеличавайки по този начин цените им. Във всички случаи предстои динамично развитие в AI сферата и тепърва компаниите ще налагат едни или други бизнес модели за монетизиране на AI.

Коментари по темата: „Функциите на Galaxy AI стават платени от 2026 г.”

добавете коментар...

  1. Българин

    И лев няма да им дам. Ще си ползвам естествения интелект. Тези без естествен, да си плащат за изкуствен.

Коментар