Мъск загуби голям клиент на Tesla, подкрепяйки Тръмп

Политическите изяви на Мъск започнаха да влияят на бизнеса на Tesla извън САЩ
(снимка: DogeDesigner / X)

Европейският дрогериен гигант Rossmann обяви във вторник, че вече няма да купува електромобили Tesla за своя автопарк. Мярката, мотивирана от про-Тръмп подкрепата на изпълнителния директор Илон Мъск,  влиза в сила незабавно.

Rossmann със седалище в Германия заяви, че решението му е „базирано на несъвместимостта между изявленията на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск и ценностите, които Tesla представлява със своите продукти”.

„Илон Мъск не крие подкрепата си за Доналд Тръмп”, каза говорителят на компанията Раул Росман в официално изявление, на което се позовава CNBC. „Тръмп многократно описва изменението на климата като измама – това отношение е в рязък контраст с мисията на Tesla да допринася за опазване на околната среда чрез производството на електрически автомобили”.

Въпреки че Rossmann купува само около 180 електрически превозни средства годишно – и има само 38 Tesla в автопарка си, според Bloomberg – решението на компанията да спре всички покупки на Tesla EV показва, че политическите изяви на Мъск са започнали да влияят на автомобилния производител далеч отвъд САЩ.

Мъск официално подкрепи Тръмп миналия месец и каза, че допринася със средства за дейността на про-Тръмп групата America PAC. Шефът на Tesla планира също да интервюира кандидата за президент на републиканците, съобщи във вторник самият Доналд Тръмп.

По време на дебат с действащия президент Байдън през юни Тръмп избегна въпроси за това какво би направил за борба с изменението на климата. Нещо повече, Тръмп нарече изменението на климата „измама”. Той също така обеща да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, както направи по време на президентството си, ако бъде преизбран през ноември.

Според текущо проучване на Morning Consult, републиканците в САЩ са започнали да гледат на Мъск по-благосклонно след неговото изкупуване с ливъридж на Twitter (сега X) в края на 2022 г. Това обаче не е довело до увеличаване на „съображението за покупка” на електромобили от републиканците. Според проучване на Pew Research, репутацията на Мъск сред левите избиратели е намаляла, въпреки че е много по-вероятно те да закупят електромобил.

Решението на Rossmann следва скорошно проучване, което установи влошаване на марката на Tesla, отчасти заради „лудориите” и „политическите изказвания” на Мъск. Докато приходите на Tesla като цяло се увеличиха с 2% през второто тримесечие, постъпленията от електромобили спаднаха със 7% до 19,9 милиарда долара – от 21,27 милиарда долара през същото тримесечие преди година.

През 2022 г. Tesla откри фабрика в Бранденбург, Германия, която дава работа на хиляди работници в страната. В края на 2023 г. веригата дрогерии Rossmann съобщи, че има повече от 4700 магазина и над 60 000 служители, като около половината от тях са в Германия.

Tesla се сблъска с протести от екоактивисти в Германия, които се противопоставиха на плановете на компанията да изсече част от гора и да използва вода за производството в Бранденбург. Мъск, от своя страна, каза в X през март, че те са „или най-тъпите еко-терористи на Земята, или са марионетки на онези, които нямат добри екологични цели”.

Коментар