Илон Мъск обеща полет до Марс след две години

SpaceX подготвя безпилотна мисия за кацане на Марс през 2026 г., обяви Илон Мъск
(снимка: SpaceX)

Аерокосмическата компания SpaceX на Илон Мъск планира първата безпилотна мисия до Марс на своя кораб Starship в края на 2026 г. Това ще стане, когато настъпи следващият благоприятен период за изстрелване, което се случва веднъж на 26 месеца, обяви Мъск в социалната мрежа X.

Мисията ще бъде безпилотна, за да тества способността безпроблемно кацане на Марс, поясни Мъск. Ако тестът за кацане е успешен в безпилотен режим, тогава първите пилотирани мисии на SpaceX до Червената планета ще бъдат изстреляни след четири години.

След това броят на мисиите до Марс ще нарасне експоненциално, за да се изгради самодостатъчен град на Червената планета за около 20 години, поясни Илон Мъск.

По-рано тази година той каза, че първият безпилотен кораб Starship ще кацне на Марс след пет години, а първите хора ще отидат на планетата след седем години.

През юни SpaceX тества полет на Starship, изстрелян с помощта на гигантска ракета носител Super Heavy. Компанията планира да използва Starship не само за мисии до Марс, но и за превоз на астронавти и товари до Луната.

Коментари по темата: „Илон Мъск обеща полет до Марс след две години”

добавете коментар...

  1. Пак ще се видим

    Това го обещава от 15 години

Коментар