Amazon иска служителите в офиса пет дни в седмицата

Привилегията за работа дистанционно ще отпадне за служителите на Amazon
(снимка: CC0 Public Domain)

Гигантът в електронната търговия Amazon инструктира корпоративните си служители да прекарват пет дни в седмицата в офиса. Заповедта издаде в понеделник лично изпълнителният директор Анди Джаси.

Решението бележи значителна промяна от по-ранната позиция на Amazon, която изискваше корпоративните работници да бъдат в офиса поне три дни в седмицата. Сега компанията дава на служителите срок до 2 януари, за да започнат да се придържат към новата политика, съобщи CNBC.

От корпоративните служители ще се очаква да бъдат в офиса пет дни в седмицата извън случаите на „смекчаващи обстоятелства” или ако имат разрешение от ръководителя на S-екипа на тяхната организация, уточни Джаси, имайки предвид малка група от мениджъри, които докладват на главния изпълнителен директор.

„Преди пандемията не беше даденост хората да могат да работят дистанционно два дни в седмицата и това ще бъде вярно и занапред – нашите очаквания са, че хората ще бъдат в офиса извън смекчаващите обстоятелства”, каза Джаси.

Amazon планира също да опрости корпоративната си структура, като намали броя на мениджърите, за да „премахне слоевете и да изравни организациите”, разкри Джаси.

Очаква се всяка организация на S-екипа да увеличи съотношението на индивидуалните служители към мениджърите с поне 15% до края на първото тримесечие на 2025 г. Индивидуалните служители са тeзи, които обикновено не управляват други служители.

Всеки екип в Amazon ще прегледа структурата си, за да идентифицира роли, които вече не са необходими. Всички промени или корекции ще бъдат обявени на ниво екип, уточняват от компанията.

Amazon бързо увеличи броя на служителите си в хода на пандемията, преди Джаси да поеме кормилото и да предприеме най-големите съкращения на разходите в 27-годишната история на Amazon като публична компания.

Броят на служителите възлиза на 1,53 милиона служители през второто тримесечие, което представлява ръст от само 5% спрямо година по-рано. За сравнение, работната сила на Amazon се е увеличила с 14% до 1,52 милиона служители през второто тримесечие на 2022 г.

Джаси написа в дълго писмо до служителите, че Amazon прави промените, за да укрепи корпоративната си култура и да гарантира, че тя остава пъргава компания. Той подчерта, че компанията е създала „бюрократична пощенска кутия” или специален имейл псевдоним, за да изкорени всички ненужни процеси или прекомерни правила.

„Искаме да работим като най-големият стартъп в света”, казва Джаси. „Това означава да имате страст към постоянно изобретяване, спешност, бързо вземане на решения, скромност и пестеливост, дълбоко свързано сътрудничество и споделен ангажимент един към друг”.

След новините от Amazon вчера, акциите на компанията отбелязаха спад в следобедната търговия.

Коментари по темата: „Amazon иска служителите в офиса пет дни в седмицата”

добавете коментар...

  1. :o)

    Адмирирам.
    Време е компаниите да покажат за какво се плаща.
    Амазон като гигант вече се усеща.
    Такива хипарски “аз си работя от кемпера лятото със сандалки и мента с мастика”
    да ги нямаме. У лево.

Коментар