Идва ли революция в имплантите? Слепи може да прогледнат

Мозъчен имплант ще “възвърне” зрението дори на слепи по рождение
(снимка: CC0 Public Domain)

Илон Мъск подготвя революционна технология. Нова разработка на неговата компания Neuralink ще позволи „дори на онези, които са загубили двете си очи и зрителния нерв, да виждат” отново.

Стартиращата компания за мозъчни чипове Neuralink заяви във вторник, че нейният експериментален имплант за възстановяване на зрението Blindsight е получил обозначение за “brealthrough” устройство от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

Обозначението Breakthrough Device на FDA се дава на определени медицински устройства, които осигуряват лечение или диагностика на животозастрашаващи състояния. То има за цел да ускори разработването и проверката на устройствата, които се разработват в момента.

Експерименталното устройство, известно като Blindsight, ще „позволи дори на онези, които са загубили двете си очи и оптичния нерв, да виждат”, обяви Илон Мъск в социалната мрежа X.

“Устройството Blindsight на Neuralink ще позволи на хора, които са загубили двете си очи и зрителния нерв, да виждат. При условие, че зрителната кора е непокътната, това ще позволи дори на слепите по рождение да прогледнат за първи път”, написа Мъск.

Зрението първоначално ще бъде с ниска разделителна способност, като графиките на Atari, но в крайна сметка “може да стане по-добро от естественото зрение и да ви позволи да виждате в инфрачервени, ултравиолетови или дори радарни дължини на вълните”, допълни той.

Neuralink не се ангажира със срок за тестване на устройството Blindsight с хора. FDA също не е коментирала този въпрос.

Neuralink, основана от Мъск и група инженери през 2016 г., разработва интерфейс за мозъчен чип, който може да бъде имплантиран в черепа. Тази иновация може да помогне на пациентите с увреждания да се движат и общуват отново, както и да възстановят зрението си, казват от компанията.

Стартъпът тества отделно имплант, който ще позволи на парализирани пациенти да използват цифрови устройства, като ги управляват само с мислите си. Това може да помогне на хора с увреждания на гръбначния мозък.

По-рано тази година Neuralink успешно имплантира своето устройство на втори пациент, който го използва, за да играе видео игри и да се учи да проектира 3D обекти.

Коментари по темата: „Идва ли революция в имплантите? Слепи може да прогледнат”

добавете коментар...

  1. жоро немия

    супер, сега и за глухите да направят нещо

Коментар