Съобщенията между Android и iPhone ще станат по-сигурни

Обменът на съобщения между потребителите на iPhone и Android ще бъде защитен с криптиране на връзката “от край до край” (снимка: CC0 Public Domain)

Комуникациите между Android смартфони и iPhone ще получат сигурно криптиране “от край до край”, след като асоциацията на мобилната индустрия GSMA реши да го добави към стандарта RCS.

GSM Association (GSMA), която разработи протокола за незабавни съобщения Rich Communication Services (RCS), обяви, че работи за въвеждане на криптиране от край до край (E2EE) за съобщения, изпращани между устройства с Android и iPhone. Конкретни времеви рамки за внедряването на E2EE обаче не са посочени.

Новината идва точно след пускане на новата версия iOS 18, която въведе поддръжка на протокола RCS за обмен на съобщения с потребители на Android устройства. Въпреки че актуализацията носи подобрения като споделяне на медии с висока разделителна способност, разписки за четене и индикатори за въвеждане на текст, все още липсва криптиране от край до край, отбеляза MacRumors.

Според техническия директор на GSMA Том Ван Пелт, следващата стъпка за ‌RCS‌ Universal Profile ще бъде „разгръщане на стандартизирано, оперативно съвместимо криптиране на съобщения между различни компютърни платформи”. Този ход има за цел да преодолее значителната празнина в сигурността на междуплатформените съобщения.

В момента не всички доставчици на ‌RCS‌ предлагат E2EE криптиране от край до край. Едно изключение е приложението за SMS и незабавни съобщения Google Messages, което въведе E2EE поддръжка за ‌RCS по подразбиране миналата година. Собствената iMessage система на Apple също поддържа E2EE, но това не се отнася за ‌RCS‌ съобщения.

Внедряването на E2EE за междуплатформени ‌RCS‌ съобщения ще осигури защита срещу трети страни, които искат да виждат текстовете, включително услуги за съобщения или клетъчни оператори. Освен това криптирането ще предотврати правителственото наблюдение на комуникациите между потребителите.

Коментар