Безжичното зареждане на Samsung е под въпрос

Смартфоните на Samsung използват неправомерно технология за безжично зареждане
(снимка: CC0 Public Domain)

Смартфоните на Samsung може да останат, в най-лошия случай, без една от популярните си функции – безжичното зареждане, след като корейската компания загуби патентен спор за технологията.

Samsung отстъпи в продължителна съдебна битка за нарушаване на няколко патента на компанията Mojo Mobility. В резултат на това, най-големият производител на смартфони в света може да се откаже, в краен случай, от използването на безжично зареждане в своите устройства.

Mojo Mobility съди Samsung от 2022 г., обвинявайки производителя на електроника в нарушаване на пет патента, свързани с технологията за безжично зареждане, която се използва в повечето смартфони, продадени от 2016 г. до днес.

Миналата година Samsung се опита да анулира тези патенти. По-рано този месец обаче съдът призна южнокорейската компания за виновна в нарушаване на патенти и причиняване на щети на Mojo в размер на повече от 192 млн. долара, съобщи Tech Advisor.

Правното заключение е, че Samsung е използвал неправомерно дизайна на Mojo Mobility в своите смартфони, смарт часовници, слушалки и други устройства. Ако Samsung реши да не плати глобата, вероятно ще трябва да премахне безжичното зареждане от бъдещите си продукти или да разработи нови методи за безжично зареждане, които не нарушават патентите на Mojo Mobility.

Възможно е също Samsung да бъде принуден да деактивира безжичното зареждане на вече пуснати устройства, но това е малко вероятно. Почти сигурно корейската компания ще обжалва решението на съда в Източния окръг на Тексас.

Не за първи път Samsung се озовава в подобна ситуация. Патентните тролове в САЩ завеждат дело срещу компанията средно на всеки пет дни. За да се защити срещу тези обвинения, Samsung трябва да наеме армия от адвокати, както и да патентова всяка своя технология в съответствие с всички правила.

Ако правният екип на Samsung не успее да разреши проблема с Mojo в съда, тогава най-вероятно компанията просто ще трябва да плати глоба или да сключи споразумение с ищеца. Във всички случаи, пълното уреждане на патентния спор все още е далеч.

Коментар