ASUS Zenbook S 16: звяр в ангелски одежди

Когато го разтворите за първи път, Zenbook S 16 ще ви грабне със зашеметяващия си сензорен OLED дисплей (снимки: Мария Малцева / TechNews.bg)

Той е мощен и всеможещ като дявол, но външно фин и строен като ангел; той е неуморим, пъргав и тих като хищен звяр, но на вид нежен и красив като ледена скулптура; той е ASUS Zenbook S 16 UM5606: един от най-тънките ултрабуци на пазара днес. 

Създаден е за професионалистите, работещи с графика и визуализации – CAD системи, 3D рендеринг и симулации, дигитална анимация и филмова постпродукция. В сърцето му има процесор-“звяр” и огромен капацитет памет. Но всичко е побрано в корпус с дебелина едва 11 милиметра – една идея повече от смартфон.

ASUS Zenbook S 16 (UM5606) е първокласен ултрабук с потенциал за интензивна изчислителна работа за специалистите от графичните професии и подготвен за ерата на изкуствения интелект. Мощта му е скрита в елегантен корпус със сексапилен сребрист дизайн, прорязан от дискретни сребристи ивици, който безспорно подхожда на строго-елегантния стил на графични дизайнери, архитекти и майстори на мултимедията.

ASUS Zenbook S 16 (UM5606) – спецификации:

  • Процесор: 12-ядрен AMD Ryzen AI 9 HX 370 (2,0-5,1GHz) / AMD Ryzen AI 9 365 (2,0-5GHz)
  • Видео карта: AMD Radeon 880M /890M
  • Памет: 32/24 GB LPDDR5X
  • Диск: 2/1 TB M.2 NVMe SSD
  • Дисплей: 16″ (40,64 см), 2880×1800 пиксела, съотношение 16:10, OLED, гланцов, сензорен; 0,2 ms време за реакция, честота 120 Hz, поддръжка на стилус, с технология за редуциране на синята светлина
  • Камера: Full HD уеб-камера + IR уеб-камера за лицево разпознаване
  • Звук: 6 вградени говорителя, Smart Amp, сертифицирани от Harman Kardon
  • Свързаност: Bluetooth 5.4, Wi-Fi 7 802.11be, 1xUSB 3.2 Gen 2, 1xHDMI 2.1, 2xUSB 4.0 Gen 3 Type C със захранване, 3.5 мм жак
  • Четец за карти: SD Card Reader
  • Сертификати: дисплей, валидиран от PANTONE, зелен сертификат ENERGY STAR 8.0, RoHS compliant, MIL-STD-810H, REACH, TÜV Rheinland
  • Тракпад: 15х10 см, Multi-Тouch Тouchpad с поддръжка на жестове
  • Батерия: 4-клетъчна, литиево-йонна батерия, 78 Wh; захранване с USB-C на 65W
  • Тегло: 1,50 кг
  • Външно покритие: сребрист цвят, керамично покритие
  • Операционна система: Windows 11 Professional 64-битов
  • Комплект: лаптоп, адаптер, стилус

Сензорен OLED дисплей

Zenbook S 16 веднага грабва сърцето на всеки, който го разтваря за първи път, със зашеметяващ OLED дисплей. Екранът съблазнява с наситено като пещерен мрак черно, ярки „маслени” цветове и същевременно висок контраст. OLED технологията е известна с това, че впечатлява с изключително визуално качество. Нейното присъствие тук прави ултрабука идеален за професионалистите от творческите професии – а и тези, които искат да се наслаждават на висококачествена мултимедия.


Високата разделителна способност 2880×1800 пиксела осигурява визуализации с остър и бистър контур и „гигантска” площ на екрана за максимална продуктивност. Забележително краткото време за реакция от 0,2 ms означава, че дори бързите екшън-кадри няма да затруднят машината – а и можем в свободното време да поиграем „тежки” игри, без този компютър да се затрудни.

Дисплеят е сензорен и доставя удоволствието на контрол с докосване с ръка – като при смартфон. Това не е глезотия – специалистите от графичните професии нерядко показват своите проекти и модели пред потециални инвеститори и клиенти и за тях възможността за интерактивност чрез буквално докосване е част от маркетинговия арсенал.

Най-интересното е, че този дисплей е сертифициран от PANTONE. А това ясно потвърждава, че е проектиран за професионална работа с взискателните графични приложения. В настройките на екрана ще намерим и опция за калибриране – нещо, от което професионалистите имат нужда, за разлика от обикновения офис-потребител.

Освен докосването с ръка, друго средство за контрол е стилусът, с който може да се работи директно върху екрана. Гланцовото покритие безспорно събира отпечатъци, но за разлика от старите LCD екрани тук това не е проблем, защото ярките образи не се влияят от външните петънца.

Вградената технология за редуциране на синята светлина елиминира вредните ефекти от продължителната работа пред екран. Този дисплей щади нервната система.

Фантастично тънък

Zenbook S 16 е част от серията Zenbook на ASUS, известна със своя елегантен и лек дизайн. Корпусът е с дебелина едва 11 милиметра – една идея повече от обикновен телефон. Заедно с крачетата ултрабукът достига дебелина, по-малка от диаметъра на монета от 10 стотинки: под 18 мм.


Удобен е за носене със своите 1,5 кг тегло. Това го прави чудесен работен компютър за хората, които се нуждаят от мощна, но лесно преносима машина. Дори най-крехките дами, посветили се на дейности като интериорния дизайн, компютърната анимация, 3D визуализациите, няма да имат затруднения да го носят целодневно. Адаптерът също е ултралек, така че мобилният офис няма да натежи никому.

В същото време този Zenbook има здрава конструкция. Лаптопът е изработен от висококачествена магнезиево-алуминиева сплав с фино керамично покритие, което му придава усещане за лукс, очарователен матов блясък на сребристото тяло, здравина и лекота.

Производителност

В сърцето на модела стои 12-ядрен AMD Ryzen процесор от ново поколение, проектиран за работа с AI. С подобна огромна изчислителна мощ компютърът е готов с лекота да се справя с взискателни задачи като редактиране на видео, 3D ренденриране и други графични работни процеси.

Интегрираната графика AMD Radeon 890M достойно допълва мощния процесор. Двете в комбинация без усилие поддържат леки игри, графичен дизайн, редактиране на големи снимки и мултимедия. Към всичко това има и адекватно количество оперативна памет – 32 MB, осигурявайки многозадачност и производителност без грам „замисляне”.



Тестовете ни със CineBench показаха, че с подобни параметри този лаптоп се справя с 3D ренденринг достатъчно добре, за да се нареди в топ-6 на мобилните работни компютри със сходна конфигурация.

Батерия и издръжливост

Zenbook S 16 UM5606 е впечатляващ и с това, че предлага дълъг живот на батерията. Често издържа повече от 10 часа с едно зареждане, разбира се – в зависимост от употребата.

До голяма степен роля за това има OLED дисплеят. Все пак OLED екраните използват „самосветещи” пиксели – поради това, а и тъй като не изискват подсветка, OLED дисплеите не консумират толкова енергия, колкото LCD дисплеите.


Зареждането тук става през USB-C Порт, точно както при смартфоните. Това е голямо удобство, защото можем да си позволим да не носим адаптера всякога в комплект с компютъра – стига да има каквото и да е USB-C зарядно наоколо, можем да зареждаме този фин ултрабук.

Контрол и взаимодействие с външния свят

ASUS Zenbook S 16 UM5606 има удобна, добре разположенa клавиатурa. Бутоните ѝ са едри, пълноразмерни, с ясен ход и с тих, но отчетлив клик. Писането е приятно и леко. Гигантският тракпад с ширина 15 сантиметра е удобен за всякаква ръка – и голяма, и малка. Той е е прецизен и поддържа въвеждане с множество жестове. Толкова голям, че – общо взето – е съпоставим с площта на четири смарт-карти. Тук няма да намерим бутони в предната част на панела, защото всъщност почти цялата му повърхност позволява отчетливо кликване.





Наборът от комуникационни технологии за взаимодействие с потребителя и околния дигитален свят също е подчинен на разбирането, че насреща стои професионалист в областта на аудиовизуалните специалности и графиката. Затова наред с двата USB-C порта има HDMI и USB-A портове и слот за SD карта, така че лесно да внесем снимки и видеозаписи от своята камера, без да се налага да търсим преходници и адаптери. Налице са още конектор за слушалки и задължителните безжични технологии Bluetooth и Wi-Fi от седмо поколение.


Аудио-удоволствие

Лаптопът е оборудван със сертифицирани високоговорители Harman Kardon. Те осигуряват ясен и висококачествен звук, което го прави чудесен за мултимедийна употреба. Шестте вградени говорителя са базирани на Smart Amp технологията.

Първоначално разработена да преодолее предизвикателството при смартфоните – как да накараме техните малки високоговорители да звучат силно и ясно, без да повреждаме високоговорителите или да изтощаваме батерията – тази технология използва алгоритъм за защита на „колонките”, така че да изкара силен и обемен звук отвъд техните номинални граници на възможностите.

Използването на Smart Amp кара високоговорителите с малък форм-фактор да звучат много по-големи, отколкото са, при наличието на ограничено пространство за вграждане. Това е още нещо, което допринася за лекотата и тънкия дизайн на машината.

Сигурност и поверителност

Този Zenbook идва с Windows 11 Professional, 64-битов разбира се, което означава, че позволява използване на Windows Hello за лицево разпознаване с цел максимална сигурност. За тази задача са впрегнати наличната Full HD уеб-камера – толкова малка и фино вградена в горния ръб на дисплея, че едва се забелязва – и IR уеб-камера за лицево разпознаване. В допълнение към тях за сигурността се грижи и крипто-процесорът Microsoft Pluton, който работи на ниво хардуер, фърмуер и софтуер за защита срещу модерните кибер-заплахи.


Заключение

ASUS Zenbook S 16 UM5606 е достоен за работния плот на всеки професионалист, който се занимава с графична работа: CAD проектиране и 3D визуализации, мултимедийна обработка и компютърна анимация, филмова постпродукция и всякакви форми на дизайн.

Този модел е неустоим с жизненоцветния си OLED дисплей, мощния процесор AMD Ryzen и графиката от професионален клас, не на последно място и с матово-сребристия си външен дизайн и лекотата си. Създаден за професионалисти и творци, той осигурява производителност и преносимост, прецизно боравене с цветове на професионално ниво, бързина, както и изкусителна интерактивност.

Запознайте се по-подробно с неговите характеристики тук.

 

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар