AI компютри на хоризонта: масово навлизане не по-рано от 2026 г.

Масовото разпространение на AI компютрите ще стане по-бавно от очакваното
(снимка: Copilot+PC Surface Pro / Microsoft)

Глобалните продажби на персонални компютри паднаха през последното тримесечие, а така наречените AI PC, или компютри с изкуствен интелект, няма да навлязат масово до 2026 година, сочи прогноза на IDC.

През третото тримесечие на тази година глобалните доставки на персонални компютри (PC) са намалели с 2,4% спрямо същия период на миналата година до 68,8 милиона единици. Въпреки признаците на икономическо възстановяване, пазарът на PC си взе почивка след две тримесечия на умерен растеж. Анализаторите от IDC определят ​​интегрирането на AI в новите PC модели като ключов фактор за бъдещия растеж.

Според предварителните оценки на IDC Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker, спадът в доставките на персонални компютри през третото тримесечие на 2024 г. се дължи на редица фактори. Нарастващите производствени разходи и необходимостта от попълване на запасите доведоха до скок в доставките през второто тримесечие, което пък забави продажбите през третото тримесечие. Това явление се наблюдава на фона на общото възстановяване на световната икономика, което прави парадоксална ситуацията на пазара на компютри.

„Търсенето на персонални компютри очевидно се възобнови както сред потребителите, така и сред корпоративните купувачи. Голяма част от това търсене обаче е съсредоточено в сегмента на базовите устройства”, коментира Джитеш Урбани, мениджър изследвания в IDC.

Анализаторът отдава ситуацията на два ключови фактора: постепенното икономическо възстановяване и началото на учебната година, което традиционно стимулира продажбите на компютри през третото тримесечие.

Урбани прогнозира бърз растеж в премиум сегмента на PC пазара. Ключовите двигатели на този растеж през следващите месеци ще бъдат новите модели компютри с интегриран AI. Сред най-обещаващите продукти анализаторът посочва компютрите Copilot+ PC с процесори Qualcomm, Intel и AMD, както и предстоящите компютри Mac с процесори Apple M4.

Лин Хуанг, вицепрезидент на отдела за изследване на устройства и дисплеи в IDC, дава по-резервирана прогноза относно скоростта на възприемане на AI в PC сегмента. „Въпреки че очакваме AI да достигне повсеместно разпространение до края на това десетилетие, пътят към масовия пазар ще отнеме повече време от първоначално очакваното. Прогнозираме, че това ще се случи не по-рано от 2026 г.”, казва анализаторът.

Според Хуанг, през следващата година и половина индустрията ще се съсредоточи върху разработването на специализиран софтуер, идентифициране на конкретни случаи на използване на AI в персоналните компютри и определяне на на целеви аудитории за устройства с активиран AI.

Търсенето извън образователния сектор, от бизнеса, показва устойчивост. Много компании са започнали процеса на обновяване на техния РС парк, поради предстоящия край на поддръжката за Windows 10. Япония води този процес, показвайки двуцифрен ръст в продажбите на компютри през третото тримесечие на 2024 г. Анализаторите на IDC прогнозират, че други пазари ще последват примера ѝ през следващите тримесечия, което може да бъде допълнителен двигател за растеж на индустрията.

Позицията на Apple на пазара за компютри заслужава специално внимание. Компанията демонстрира впечатляващи резултати през първата половина на 2024 г. В момента индустрията с нетърпение очаква обявяването на нови продукти от технологичния гигант от Купертино, по-специално устройства, базирани на процесори M4 с разширени възможности за AI. Тези нови продукти могат значително да повлияят на баланса на силите в премиум сегмента на компютърния пазар.

„След две тримесечия на слаб растеж, пазарът си поема глътка въздух, преди да започне периодът на покупки в края на годината”, коментира Брайн Ма, вицепрезидент на IDC Worldwide Device Trackers. Според него, въпреки продължаващите рискове в настоящата геополитическа среда, има достатъчно положителни фактори, които биха могли да стимулират умерен растеж на РС пазара през следващата година.

Коментар