SpaceX ще ускори Starlink десетократно – до гигабитови скорости

Търсенето на сателитен интернет расте, съответно се повишават и изискванията към него
(снимка: Starlink)

Американската компания SpaceX е подала молба до FCC (Федералната комисия по комуникациите на САЩ) за извършване на редица промени в сателитната мрежа Starlink, които ще доведат до десетократно увеличени на скоростта на интернет достъпа през нея.

Промените ще се отразят в сателитната мрежа Gen2 NGSO, която според SpaceX ще донесе няколко важни подобрения. Най-значимото от тях е възможността за предоставяне на гигабитови услуги на клиенти на Starlink.

Скоростта на сателитния интернет ще се увеличи десетократно от сегашните 100 мегабита в секунда (Mbps), съобщи Arstechnica. Други очаквани подобрения в Starlink са по-ниска латентност и повсеместна мобилна свързаност

За да направи това, SpaceX иска разрешение да свали трите си съзвездия от сателити с приблизително 8,5% от текущата им надморска височина – от 525 км, 530 км и 535 км до височини съответно 480 км, 485 км и 475 км.

Компанията на Илон Мъск твърди, че с този ход ще намали вероятността от сблъсъци с други спътници, когато сателитите на Starlink достигнат края на живота си, а останките им ще изгарят по-бързо в земната атмосфера.

По-ниската орбита също така ще улесни SpaceX да разположи повече сателити в бъдеще, тъй като търсенето от потенциални клиенти нараства, особено в селските райони.

В допълнение към по-ниската орбита, SpaceX настоява за промяна на минималния ъгъл на издигане с пет градуса – от 25 на 20 градуса. Това ще увеличи времето, през което един сателит може да комуникира с наземни станции, въпреки че е по-близо до хоризонта.

Но независими специалисти се опасяват, че подобна промяна ще причини смущения в други сателитни системи. SpaceX, от своя страна, уверява, че не съществуват такива рискове.

Коментар