Подозират тайни сделки между TSMC и Huawei

Възможно е някои чипове за Китай да се произвеждат в нарушение на санкциите, наложени от САЩ (графика: CC0 Public Domain)

Тайванският производител на чипове по договор TSMC може да си сътрудничи тайно с Huawei, въпреки наложените санкции от САЩ, според някои медийни публикации от последните дни. Все още обаче няма твърди доказателства за това.

От дълго време китайската Huawei е под санкции, които ѝ пречат да поддържа нормални търговски отношения с TSMC. В частност, компанията няма достъп до ресурсите на TSMC за производство на чиповете Kirin за смартфони.

Според източници на The Information обаче, възможно е двете компании да си сътрудничат тайно, заобикаляйки санкциите. Министерството на търговията на САЩ вече е отправило питане към TSMC за сделки с Huawei, които касаят смартфоните и AI процесорите.

САЩ също се интересуват дали TSMC извършва надлежна проверка на своите клиенти, за да попречи на санкционирани компании да придобият технологията ѝ чрез посредници. TSMC, от своя страна, отрича подобни сценарии.

Kirin SoC, използвана в съвременните смартфони на Huawei, се произвежда от китайската SMIC по стари технологични процеси. Би било просто невъзможно такива чипове да се произвеждат незабелязано от TSMC.

Но същевременно TSMC може да произвежда тайно някои специализирани процесори за китайски правителствени агенции, тъй като те никога няма да достигнат масовия пазар.

Все още няма подробности какво точно е разтревожило американските власти и дали те имат реални доказателства за сътрудничество между TSMC и Huawei.

Коментар