Експерти от ЕЦБ: Биткойн може да причини бедност

Биткойн не увеличава производствения капацитет на икономиката, смятат експерти
(снимка: CC0 Public Domain)

Биткойн може да доведе до обедняване на хората, според експерти от Европейската централна банка. Това е „спекулативен балон, който в крайна сметка ще се спука”, смятат те, докато скептиците говорят същото от много години.

Постоянното увеличение на цената на биткойн може да доведе до обедняване на хората, според статия на двама автори от Европейската централна банка (ЕЦБ) – Улрих Биндзайл и Юрген Шааф, публикувана в SSRN.

„Биткойн не увеличава производствения капацитет на икономиката; последиците от продължаващия растеж са по същество преразпределителни, което означава, че въздействието на богатството на първите собственици на биткойн върху потреблението може да дойде само за сметка на потреблението на останалата част от обществото”, се казва в статията.

„Ако цената на биткойн се повиши за постоянно, съществуването на биткойн ще доведе до обедняване както на тези, които не го притежават, така и на тези, които го купят по-късно”, твърдят експертите на ЕЦБ.

BTC „никога не е бил използван в значителна степен за легитимни транзакции в реалния свят”, подчертават Улрих Биндзайл и Юрген Шааф. Основната криптовалута „остава предпочитан продукт сред финансовите хищници, закононарушителите и престъпниците по целия свят”, допълват те.

Според експертите, биткойнът е „спекулативен балон, който в крайна сметка ще се спука”. Но още преди 13 години влиятелното финансово списание Economist публикува статия, озаглавена „Спукването на биткойн балона”. Оттогава стойността на биткойн се покачи от $2,3 до почти $70 000, или с около 3 милиона процента.

Коментар