JPMorgan: Крипто-копачите имат 9 месеца да преминат към AI

Редица крипто-копачи навреме преминаха към AI обслужване
(снимка: CC0 Public Domain)

Копачите на биткойн имат само девет месеца, за да подпишат договори с хиперскейлъри и AI компании, според анализаторската компания JPMorgan. Сега е подходящият момент крипто-миньорите да разширят обхвата си на дейност, тъй като традиционните центрове за данни все още се борят с проблеми като намиране на капацитет, мрежови връзки и мащабиране.

„Ние вярваме, че избрани копачи имат около девет месеца, за да подпишат изгодни сделки с няколко добре финансирани стартиращи фирми за изкуствен интелект и хиперскейлъри, докато останалите центрове за данни са в неведение, очаквайки одобрение и/или свързване към мрежата”, казват анализаторите Реджиналд Л. Смит и Чарлз Пиърс в доклад, публикуван в The Block.

Двамата специалисти отбелязват също, че регистрираните в САЩ биткойн копачи имат достъп до повече от 5 GW електроенергия, с още 6 GW в различни етапи на развитие.

JPMorgan оценява на повече от 12 GW поръчания, но все още непродаден капацитет на центровете за данни. Може да отнеме до шест години този капацитет да бъде одобрен и построен.

През август американската компания за управление на инвестициите VanEck обяви, че биткойн миньорите могат да спечелят допълнителни $13,9 милиарда годишно чрез партньорства с компании за изкуствен интелект.

Редица крипто-копачи навреме преминаха към AI обслужване. Така например, CoreWeave напълно премина към поддръжка на AI/HPC задачи. Компанията също така подписа 12-годишен договор с фирмата за копаене Core Scientific, която ще разшири капацитета си, за да отговори на нуждите на CoreWeave от AI. Според представител на Core Scientific, сделката ще ѝ донесе 8,6 милиарда долара за 12 години.

Друг играч на пазара за копаене, Crusoe Energy, ще изгради и отдаде под наем голям AI център за данни на Oracle, която ще хоства AI клъстери там и ще ги отдава под наем на Microsoft в полза на OpenAI.

Hive Digital Technologies, Northern Data, Applied Digital, Iris Energy и други копачи сега все повече се фокусират върху HPC/AI заедно с крипто-бизнеса.

Коментар