Британци ще доставят слънчева енергия от космоса

Технологията за безжично предаване на енергия от космоса вече премина успешно наземни изпитания (снимка: Space Solar)

Британски стартъп обяви амбициозен план да започне доставки на слънчева енергия от космоса до края на десетилетието. Новият източник на енергия, от който ще се възползват първо исландците, може да стане конкурентен на възобновяемите източници на Земята.

Младата компания Space Solar е на път да направи първата в света демонстрация на нов възобновяем енергиен източник. В срок до 2030 г. стартъпът ще започне да доставя енергия на потребители от Исландия. В космическия соларен проект Space Solar си партнира с Reykjavik Energy и исландската инициатива за устойчивост Transition Labs.

Space Solar планира да изстреля демонстрационен сателит, който ще предава 30 мегавата чиста енергия на Земята, достатъчна за захранване на около 3000 домове, съобщи Space.com. Сателитът ще тежи 70,5 тона и ще обикаля около планетата в ниска околоземна орбита.

До 2036 г. партньорите искат да изградят мрежа от шест базирани в космоса слънчеви електроцентрали, способни да доставят гигавати чиста електроенергия на потребителите на Земята в режим 24/7, независимо от времето. До средата на 2040 г. орбиталните електроцентрали на Space Solar могат да доставят повече от 15 гигавата енергия.

Британският стартъп демонстрира своята технология за безжичен трансфер на енергия по време на наземни експерименти през април 2024 г. По данни на Space Solar, разработването и изграждането на пилотната инсталация ще струва 800 милиона долара.

Системата ще осигурява електричество на около една четвърт от цената на ядрената енергия, при 2,25 милиарда долара за гигават, което я прави конкурентна на възобновяемите източници на Земята, твърди компанията.

“Космическата слънчева енергия предлага несравними предимства с конкурентни цени на енергията и наличност 24/7. Признаването от Reykjavik Energy на потенциала на космическата слънчева енергия като двигател на енергийния преход е значимо и ние сме развълнувани да работим заедно в партньорство за устойчиво бъдеще”, заяви Мартин Солтау, директор по стратегическо развитие в Space Solar.

Компанията предвижда всяка от 30-мегаватовите слънчеви електроцентрали да бъдат доставени в орбита с едно изстрелване на мегаракетата Starship на SpaceX.

В момента партньорите по проекта търсят места за изграждане на наземни приемни антени, които ще събират енергия и ще я преобразуват в електричество, което да се подава в мрежата.

Слънчевите електроцентрали на Space Solar са изградени от модулни основни елементи, които могат да бъдат сглобени за създаване на слънчеви колектори с различни размери. Сателитите могат да обикалят на различни височини и да осигуряват електричество на множество държави едновременно, поясняват от компанията.

Редица страни, включително Япония и Китай, планират да изстрелят базирани в космоса демонстратори на слънчева енергия през следващите години и да разработят пълноценни орбитални електроцентрали в рамките на две десетилетия.

През февруари американската стартираща компания Virtus Solis обяви плановете си да пусне в космоса демонстратор на слънчева енергия през 2027 г. Този проект също ще разчита на Starship за изстрелване и ще осигури около 1 мегават за потребителите на Земята.

Коментари по темата: „Британци ще доставят слънчева енергия от космоса”

добавете коментар...

  1. Gris poupon

    Франция си доставя енергия от екологично чисти ядрени централи, а англичаните намериха най-неизгодната форма на енергия

Коментар