Отлив на компании от WiMax форума

Стотина компании са напуснали организацията WiMax Forum в последните месеци. Дезертиралите все пак са малки фирми, които нямат сериозно влияние върху работата на форума, става ясно от изявление на неговия шеф Рон Резник.

Основните играчи като Intel, Samsung, Nokia, Huawei, Sprint Nextel и Korea Telecom продължават да членуват в организацията. В момента WiMax Forum наброява около 200 компании, сред които са имена като Cisco Systems и Ericsson.

Причината за отлив от WiMax Forum вероятно се крие в прогнозата за безперспективността на технологията спрямо LTE (Long Term Evolution), която вече се поддържа от редица големи оператори като Verizon Wireless и NTT DoCoMo – лидери на пазара съответно в САЩ и Япония.

Някои нови оператори също обмислят да се откажат от WiMax в полза на LTE. Сред тях са американският Clearwire и телекоми в развиващите се страни.

По-рано WiMax загуби подкрепата и на финландския гигант Nokia. Компанията, която е водеща на световния пазар за мобилни телефони, смята, че LTE ще измести WiMax от пазара към 2015 година.

Коментар