Одобриха 4 иновативни софтуерни проекта

Четири от пет български фирми получиха положително становище за разработките си от Комисията за разглеждане и оценка на иновативността и правата по интелектуална собственост върху внедрявания софтуер от кандидати по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”.

Одобрени за безвъзмездно финансиране са проектите на Проинтегра ЕООД, РФИД България ЕООД, Майомо ООД, и ДИБАЙНД ЕООД.

Методиката за оценка е разработена с цел да се преодолее невъзможността на фирмите от ИКТ сектора да участват в грантови схеми за иновации по Оперативна програма „Конкурентоспособност”. Програмата изисква представяне на патент от кандидатите, а сертификат за уникалност на софтуер не съществува в България и повечето страни по света, поясниха от МТИТС.

Удостоверенията ще служат за кандидатстване по две грантови схеми по ОП ”Конкурентоспособност” – „Развитие на стартиращи иновативни предприятия чрез подкрепа за внедряване на иновативни продукти, процеси и услуги” и „Подкрепа за внедряване в производство на иновативни продукти, процеси и предоставяне на иновативни услуги”.

Заявката за оценка на иновативността и правата по интелектуална собственост върху внедрявания софтуер се подава в МТИТС. Становищата на комисията  се публикуват на интернет страниците на министерството, изпълнителната агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи”, БАИТ, БАСКОМ и ИКТ Клъстър с оглед евентуални възражения от други компании по правата за интелектуална собственост върху същата тази софтуерна разработка.

Комисията e съставена от председател, технически секретар и още шестима експерти, като трима от тях са излъчени от браншовите организации. Участниците в нея подписват декларация, че нямат материален интерес от получаване на помощ за реализиране на софтуерни разработки на определен кандидат или участник и не са "свързани лица" по смисъла на Търговския закон.

Коментар