Над 400 ученици казаха „е-Мерси за превода!”

След пет месечна надпревара на 14 май със специална церемония приключи заключителният етап на Националния конкурс за превод на песни и клипове сред учениците от средните училища в страната „е-Мерси за превода!”. Проектът е организиран от Съюза на преводачите в България и реализиран по грантовата програма на М-Тел – „ М-Тел Грант”.

„е-Мерси за превода!” изправи във виртуална битка над 400 гимназисти от цялата страна. Те се състезаваха, показвайки своите знания и умения при превод на песни и клипове от 11 чужди езика – английски, френски, испански, италиански, руски, немски, гръцки, арабски, шведски, японски, корейски и от български на английски.

До заключителния етап достигнаха 39 от най-добрите „преводачи”, включили се в конкурса. В частта „на живо” те трябваше да превеждат един и същ текст, като използват и речник. Най-добрите млади преводачи се оказаха двама младежи от София, с превод от италиански. След тях се наредиха участници с превод от испански, френски и немски език съответно от Плевен, Пазарджик и Варна. За отличното им представяне  М-Тел награди най-добрите „преводачи” с лаптопи и мобилни телефони.

Противно на общото мнение за неграмотността на учениците „е-Мерси за превода!” доказа, че участниците в конкурса се отнасят сериозно и отговорно към своето образование, живо се вълнуват от всичко, което става по света, съпричастни са с глобалните човешки проблеми, а словото и музиката са много важни ценности в техния живот.

През 2010 година общо петдесет проекта кандидатстваха за финансиране от образователната програма М-Тел Грант, като едва десет от тях достигнаха до финалния подбор. Победителите бяха избрани от комисия, в която участват представители на неправителствени организации, Мобилтел, медии и общественици. Общата сума на безвъзмездната финансова помощ за проектите възлиза на 93 653 лева. Разликата до 100 000 лева ще бъде връчена под формата на награда на проектите с най-добри резултати в края на грантовата програма.

Дарителската програма М-Тел Грант се провежда за трета поредна година. През 2008 година М-Тел Грант беше посветен на интеграцията и социализацията на хора в неравностойно положение. Изданието на програмата през 2009 година – М-Тел Еко Грант – беше с акцент върху опазването на околната среда и съхраняването на българската природа

Коментар