Излезе първа бета версия на Opera 12

Първа бета версия на Opera 12 вече е достъпна за сваляне. Браузърът с кодово име Wahoo е по-бърз и удобен от своя предшественик, съобщава норвежкият разработчик Opera Software.

В новата версия липсват уидгети, гласови функции и услуга Opera Unite. Частично техните функции ще преминат в разширенията.

Всички плъгини в Opera 12 се изпълняват като отделни процеси. Скоростта е увеличена в резултат на оптимизирана обработка на SSL и промяна в алгоритъма на зареждане на табовете.

Браузърът предлага нови възможности за разработчиците, благодарение на поддръжката на getUserMedia – специализиран API, който позволява на уеб приложенията да ползват хардуера на компютъра, например вградената уеб камера.

В допълнение, платформата за разширения на Opera е станала по-функционална с появата на Windows API и Tabs API, които дават възможност на разширенията да управляват прозорци и табове.

Opera 12 предлага също тестване на стандарта CSS3 Generated Content for Paged Media, известен по-рано като проект Opera Reader. Той позволява показване на уеб страници във вид на книжни страници, като ги форматира според размера на екрана.

В новия браузър е подобрена и сигурността. Потребителите могат по-лесно да разберат дали даден сайт събира информация за местоположението и изисква ли включване на камера.

Opera 12 поддържа също функция Do Not Track, CSS3 Animations и Transitions, HTML5 Drag and Drop, Cross-Origin Resource Sharing, WebGL и хардуерно ускорние.

Даунлоуд: Opera 12

Коментар