В света има близо 19 хиляди различни Android устройства

Фрагментирането на Android продължава да бъде проблем за мобилната платформа

Фрагментирането на Android продължава да бъде проблем за мобилната платформа

Проблемът с фрагментирането остава актуален за операционната система Android – на пазара съществуват огромно разнообразие от устройства, както и няколко активни версии на самата платформа, за които разработчиците трябва да осигурят съвместими приложения.

По данни от разработчика на Open Signal (популярна помощна програма, която стабилизира сигнала на Wi-Fi), в момента потребителите по света ползват около 18 796 различни модели мобилни устройства на база Android, спрямо 11 868 броя година по-рано и 3997 през 2012 г.

Продължават да доминират продуктите на Samsung, които заемат 43% от световния трафик през Android устройства, докато през 2013 г. този показател е бил 47,5%. Най-популярно устройство е смартфонът Samsung Galaxy S3, следван от LG G2 и HTC One (M7).

Що се отнася до версиите на Android, седем от тях се използват активно от потребителите. Най-разпространена е Android 4.4 KitKat, която е инсталирана на 21% от устройствата. За сравнение, iOS 7 се използва на 91% от епълските устройства (iPhone, iPad и iPod touch), а iOS 6 има дял от 8%.

Коментар