Копенхаген: ИКТ са част от решението

Международният съюз по телекомуникации ITU призова участниците в срещата COP15 да не пропускат възможността да впрегнат огромните възможности на технологиите с цел драматично намаляване на вредните емисии в почти всички сектори на производството.

Ние имаме реална и достижима възможност да помогнем за спасяването на планетата чрез навременното внедряване на модерни информационни и комуникационни технологии, – заяви генералният секретар на ITU Хамадун Туре. – Проучванията недвусмислено показват, че по-ефективното използване на ИКТ може да донесе огромни намаления на емисиите на въглероден двуокис. Затова призовавам делегатите на COP15 да се обърнат към хай-тек сектора, да се възползват максимално от мощта на ИКТ за намаляване на вредните емисии по целия свят. Простичко казано, ИКТ е най-мощният инструмент, с който човечеството разполага, за да избегне потенциална климатична катастрофа“.
ITU акцентира на ролята на ИКТ в борбата с климатичните промени по няколко причини. От една страна на дневен ред е налагането на общоприета методология за измерване на отделянето на въглероден двуокис от ИКТ оборудването и включването й в националите планове за намаляване на вредното влияние върху приордата. От друга страна, признаването на ролята на ИКТ в борбата с климатичните промени е стимул за ИКТ индустрията да инвестира в развиващите се страни, да помага за намаляване на цифровата пропаст и в същото време да съдейства за борба с промените в климата – „win-win“ ситуация (ситуация, в която всички печелят).
Още преди започването на срещата COP15 Международният съюз по телекомуникации подготви екип от експерти, които да работят про-активно заедно с делегатите в Копенхаген по време на цялата среща, която започна на 7 декември и ще продължи до 17-ти. Целта на ITU бе да повиши познаваемостта на ИКТ като средство за борба с климатичните промени. Ръководител на екипа е Малкълм Джонсън, директор на Бюрото за стандартизация в телекомуникациите при ITU. Бюрото в момента активно работи с лидерите в този сектор за разработването на стандартизирана методология за измерване на вредните емисии от ИКТ оборудването . От бюрото се надяват, че ще може да се стигне до подписването на споразумение относно новата методология още през април 2010 г.
Макар че ИКТ са само малка част от проблема със световните климатични промени, те са важна част от решението му. Според някои изследвания намаляването на вредните емисии с над 40% е съвсем достижима цел в обозрим срок – до 2050 година – именно чрез прилагането на ИКТ.
Днес д-р Хамадун Туре и Малкълм Джонсън участват в прес-конференция по темата, заедно с редица други изявени защитници на технологичните решения за борба с климатичните промени.

Коментар