Docker хостинг – нови възможности от ICN.Bg

Docker технологията създава подходяща и безпроблемна среда за разработка на приложения

Docker технологията създава подходяща и безпроблемна среда за разработка на приложения

Една иновативна и бързо развиваща се технология, която се появи на ИТ сцената преди не повече от 2 години с първоначалната си версия, отскоро се предлага и на българския пазар. През ноември 2015 г. излезе и официалната версия на Docker, като до този момент има над 100 милиона изтегляния. Впечатляващо бързо навлизане, нали?

Време е да вдигнем завесата и на сцената да се появи в целия си блясък Docker технологията и Docker контейнерите. Не случайно Docker технологията става все по-предпочитан избор сред разработчиците на приложения – това е решение, което създава подходяща и безпроблемна среда за разработване на разнообразни софтуерни продукти.

Какво представлява Docker хостинг?

Създадена на базата на Linux контейнерите, Docker е платформа с отворен код, която позволява пакетиране на софтуерни продукти в стандартизирани единици, сдържащи в себе си всички необходими зависимости за безупречната им работа, без значение от средата и инфраструктурата.

В същността си, платформата дава възможност за стартиране на различни софтуерни приложения по всяко време и навсякъде. Благодарение на олекотения принцип на работа, Docker прави възможно пускането на всякакви приложения, защитено изолирани в контейнери, а това от своя страна позволява едновременно да се работи с много контейнери на един сървър.

В т.нар. контейнери се „пакетират” парченца софтуер в изолирана файлова система, която съдържа всичко необходимо, за да бъде стартиран код – операционна система, системни настройки, системни библиотеки – всичко, което можете да бъде инсталирано на сървър. Това гарантира сигурно стартиране на приложението, без изменения и без значение от средата.

А технологията, която се грижи за това как да бъдат разположени, преоразмерявани и поддържани гореспоменатите контейнери, се нарича Kubernetes и е разработена от гиганта Google.

Защо да използваме Docker?

Docker технологията разчупва видимите граници и дава свобода на разработчиците при избора на среда, в която да създават и стартират своите софтуерни продукти лесно и бързо.

В т.нар. контейнери се „пакетират” парченца софтуер в изолирана файлова система, която съдържа всичко необходимо, за да бъде стартиран код (източник: Docker)

В т.нар. контейнери се „пакетират” парченца софтуер в изолирана файлова система, която съдържа всичко необходимо, за да бъде стартиран код (източник: Docker)

Всеки уважаващ себе си професионалист цени времето си и постоянното оптимизиране на  работните процеси е неизменна цел. Благодарение на иновативната контейнеризираща технология, отпада загубата на ценно време в постоянно настройване на подходяща среда за разработка на софтуерен продукт и създаване на многократни копия на програмния код, за да може съответното приложение да се стартира в различна среда от тази, в която е създадено. Това е и едно от основните предимства на Docker.

Ограниченията за използване на конкретна среда в точно определено съчетание с програмен език или определени инструменти също отпадат, като за това помагат изолираните възможности на Docker контейнерите.

Не бива да се подминават и други предимства на контейнеризиращата платформа, които я правят разумен избор – това са лесната промяна на параметрите на контейнерите в зависимост от необходимостта и големината на проекта и вече споменатото изолиране на приложението в Docker контейнер.

„Искаме да помогнем на ИТ общността в България да се развива”, казва Борислав Бориславов, технически директор на ICN.Bg

„Искаме да помогнем на ИТ общността в България да се развива”, казва Борислав Бориславов, технически директор на ICN.Bg

ICN.Bg въдеде Docker в България

В края на 2015 година ICN.Bg стана първата българска компания, която предлага интеграция на Docker контейнери и споделен хостинг.

„Започнахме внедряването на платформата, стартирайки с бета версия и предоставяйки я безплатно за всички, които искат да тестват възможностите й. Искаме да помогнем на ИТ общността в България да се развива и да се докосне до най-новото и полезно в областта. Любопитен факт е, че ICN.Bg е и втората компания в света след Google, която осъществи интеграция на Docker и Kubernetes”, сподели Борислав Бориславов, технически директор на ICN.Bg.

Компанията подготви и проведе множество специализирани работилници, насочени към програмисти и свързани с иновативната технология, които се състояха под формата на уъркшопи и уебинари. За 2016 г. от ICN.Bg са предвидили още обучения и уебинари, свързани с най-бързо внедряващата се технология в света – Docker.