Google показа универсална Android Ice Cream Sandwich

Интернет гигантът Google представи нова версия на своята мобилна операционна система. Android Ice Cream Sandwich е призвана да отстрани основния недостатък на платформата – нейната фрагментираност, стана ясно на вчерашната конференция "Google I/O Day".

Универсалната система Ice Cream Sandwich ще може да работи на смартфони, таблети и нетбуци. На външен вид новата ОС прилича на версията за таблети Android 3.0 Honeycomb.

 
Нови възможности са разпознаването на лица и глас, като камерата на устройства с Ice Cream Sandwich ще се фокусира върху потребителя в зависимост от неговото преместване.

Операционната система ще излезе на пазара през четвъртото тримесечие на 2011 година. Google се е договорила с компаниите от Open Handset Alliance за обновяване на всички нови устройства до новата версия на Android в рамките на минимум година и половина. По този начин Google ще реши проблема с фрагментацията.

Същевременно Google пусна Android 3.1. Обновлението е достъпно за потребителите на таблета Motorola Xoom, които са абонати на оператора Verizon в САЩ. Новата версия поддържа USB устройства от рода на мишка, клавиатура, геймпад и др.

Android 3.1 предлага също възможности за пряко копиране на снимки от камерата на таблета. Доработени са уидгетите и приложенията за превключване между пуснатите програми.

Google съобщи, че всеки ден в света се активизират около 400 хиляди Android устройства. Това е четири пъти повече, отколкото преди една година. В онлайн каталога Android Market пък са налични над 200 хиляди приложения.

Коментар