Украинска ИТ компания се премести в Пловдив

ИТ и аутсорсинг секторът са приоритетни за управлението на Пловдив, заяви кметът Иван Тотев

ИТ и аутсорсинг секторът са приоритетни за управлението на Пловдив, заяви кметът Иван Тотев

Още една голяма ИТ компания навлиза в Пловдив. Украинската Speedflow планира още тази есен офисът й в града да заработи активно, обяви кметът Иван Тотев. Така Пловдив се утвърждава като център за ИТ и аутсорсинг бранша.

В града вече пристигат служителите на Speedflow заедно със семействата си, а общината съдейства за настаняване на децата в детски градини и ясли, както и при записване на по-големите в училища.

„Нашата основна цел е Пловдив да бъде предпочитано място за живот, посещение и развиване на бизнес. Един от основните ни фокуси е ИТ и аутсорсинг секторът и днешната новина показва, че сме на правилен път”, сподели инж. Тотев.

Speedflow има офиси в Лондон и Хонконг и предлага телеком билинг системи и софтуерни решения на световния пазар. Приходите на компанията за 2014 г. възлизат на 39 млн. щатски долара.

До края на настоящата година компанията планира да наеме и още 50 български служители, като се очаква заплащането им да е от 1000 до 3000 лв.

„Преместването ни в Пловдив беше въпрос на икономика, не на лично пристрастие, макар че съм роден тук. Преди да вземем решение, проучихме много държави като Полша, Унгария, Румъния, Сърбия и др.”, сподели Влад Еллис,  собственик на Speedflow.

По неговите думи, Пловдив е „фантастичен град от гледна точка на логистика, инфраструктура, професионални кадри и административна подкрепа”. За един инвеститор  остава само да си гледа бизнеса, допълни Еллис.

Основни фактори за избора на Пловдив са високото качество и стандарт на живот, заяви мениджърът. Именно това е причина за решението на служителите на Speedflow да се преместят в друга държава и град.

В сектора „ИТ и аутсорсинг” в Пловдив работят между 4 000 и 4 500 души, като само за последните 3 години бройката се удвои. Приоритет на местното управление е в средносрочен план заетите да нараснат до 8 000 – 10 000 човека.

Пловдив става все по-атрактивен и заради новите офис проекти, които стартираха в момента и същевременно по-ниската наемна цена от тази в столицата. До няколко години нуждите на пазара на елитни офис площи клас А ще надхвърлят 100 000 кв.м.

В момента Пловдив е втората по големина дестинация за ИТ и аутсорсинг сектора след София. Над 70 компании от сектора вече имат свои офиси в града, като тенденцията чужди фирми да навлизат през Пловдив в България се разраства.

Коментари по темата: „Украинска ИТ компания се премести в Пловдив”

добавете коментар...

  1. Ники

    Интересно. Наистина интересно. Одеса е един огромен град за Българските мащаби донякъде съпоставим със София. Разбира се предлага всички прелести на големия град като развлечения и тому подобни, но си има и кусури. Криминалът винаги е бил и си остав визитна картичка на Одеса, скъпотия и много фраери предимно от селски тип. Не вярвам много хора да рискуват да си променят държавата, но кой знае. Близост до море българско и гръцко, ски курорти – това звучи добре особено ако заплатата е на ниво.

  2. Калоян

    Не виждам нищо лошо. Ще има работа за всички. Дано повече девойки идват :).

  3. Игор

    Когато говорят за регионален лидер в IT сектора посочват Ирландия. Не виждам причини защо да не е България. Добре, може да не сме англоезична страна, но може да ги бием по други показатели. Имаме нужда от кадри. Добре дошли!

  4. Георги

    Разраства се IT сектора в България. За да се утвърдим като регионален хъб имаме нужда от кадри. Добре дошли. Ако им предложат добри пари ще си осигурят добър стандард. Пловдив е много по-приятно място за живеене от престъпната Одеса.

  5. Maria

    Определено добра новина.

  6. Иво

    Няма ли модератор да изтрие този омразен коментар??? Това не е мнение на адекватен човек.

  7. Габи - До Фофу

    Не трябва да си червен и стар за да се възмутиш от тази помия която казваш. Моля те не разпалвай омраза. Не можеш да кажеш хубаво – не казвай нищо.

  8. Мартин

    Какво Ви пречат украинци, руснаци, беларуси и така нататък??? Осъзнайте се. Това са млади хора които само ще допринесат за развитието на България. И така само цигани останаха и хейтери. Всичко живо избяга на запад. А на тези цинични господа с гневните коментари – дано се задавите в тази омраза. Пожелавам Ви го от все сърце.

  9. Иван

    Какви са тези гневни коментари. Колкото повече фирми идват в България, толкова по-добре. Малко хора знаят, че шефа на фирмата е от България. Така че добре е за България, че е преценил да се върне. Моля хейтърите да си затворят устите. Всички народи да заповядат. Не обращайте внимания на коментарии выродков. Добро пожаловать!!!

  10. Станислав

    Фофу по-тъп си от червените бабки на които се смееш. Какво лошо има в това да се отварят добре платени работни места ? Ако нещо не ти харесва не отиваш там, какъв е проблема ?

  11. Йордан

    3К въобще не ми се вижда смешна заплата, но хайде…

  12. 12

    Смешни заплати, явно не са сериозна компания.

  13. Anonymous

    Чакайте заплати от украинци…

  14. Генве

    Супер скучен град

  15. Йордан

    Дааа, Пловдив става все по-привлекателен за младите хора на България.

Коментар