По-безопасно небе над Европа

Европейската комисия прие нови правила за използване на технология за връзка за данни в системите за управление на въздушното движение в Европа.
Технологията революционизира комуникациите между ръководителите на полети и пилоти, като допълва гласовите комуникации с връзка за предаване на данни въздух-земя.
Приетите технически и процедурни правила са съществени за модернизацията на системите за управление на въздушното движение в общото европейско небе.
Използването на новата технология значително ще подобри капацитета на въздушното пространство. Очаква се увеличение от 11%, след като 75% от самолетите бъдат оборудвани с нея.
От 1 януари 2011 г. всички нови самолети ще са оборудвани с тази технология, а старите самолети трябва да бъдат модернизирани до февруари 2015 г.
Връзката за данни ще позволява предаване на писмени съобщения между ръководители на полети и пилоти. Тя ще подобри безопасността на полетите, тъй като ще намали риска от неправилно чути или разбрани реплики.
През април миналата година "Ръководство на въздушното движение” в България стана потребител на една от най-модерните в Европа софтуерни системи. Употребата на SATCAS понижава натоварването върху ръководителите на полети, намалява шанса от човешки грешки, дава повече време за анализ и като цяло повишава безопасността на въздушното движение, изтъкнаха от РВД.
Също през миналата година Европейският съюз обяви проекта "Чисто небе" с бюджет от 1,6 млрд. евро, чиято цел е да ускори развитието на новаторски технологии, водещи до ново поколение "екологична авиация".

Коментар