Край на илюзиите за недосегаемия ИТ сектор

През второто полугодие на 2008-а ИТ индустрията е загубила 187 хиляди работни места, твърди доклад на консултантската компания Challenger, Gray & Christmas.
Това е 74% повече, отколкото за същия период на предходната година.
Илюзиите у някои анализатори, че ИТ секторът ще остане незасегнат от световната икономическа криза, се изпариха бързо.
Бурята застигна с пълна сила Силициевата долина, като преди това обрули финансите, недвижимите имоти и автомобилния бизнес.
Нивото на безработица в Санта Клара, сърцето на Силициевата долина и едно от най-скъпите за живот места извън Манхатън, вече е по-високо от средното за Америка, отбеляза ZDNet.
Фирмите от сектора на електрониката са загубили 73,447 работни места за полугодието, което е увеличение с 89.7%.
Телекомуникационната индустрия бележи ръст от 72.5% по този показател със загуба на 48,648 работни места, а компютърният бизнес e съкратил 64,860 души – с 61.3% повече отколкото през второто полугодие на 2007-а.
През декември нивото на безработица е нараснало до 7.7% в Санта Клара и до 5.9% в Сан Матео. Като цяло, на национално равнище безработицата в САЩ е била 7.2% за последния месец на 2008-а година.
Подобни нива на безработица в хай-тек индустрията се случват за първи път от 2003-а година насам, твърди докладът на Challenger, Gray & Christmas.
Няма изгледи настоящата 2009-а година да е по-добра, предупреждават анализаторите. Обявените през януари съкращения от ИТ компании ще засегнат 25 000 души.
Краят на кризата не се вижда и анализаторите очакват още съкращения. Търсенето на технологични продукти на консуматорския и корпоративния пазар намаля драстично, което е и основната причина за проблемите на ИТ бизнеса.

по темата: „Край на илюзиите за недосегаемия ИТ сектор”

добавете коментар...

  1. The Ghost

    Ха явно са разкарали вече ненужните кадри. Поне в нашите фирми е пълно с хора за които не се знае и за какво са там.

Коментар