Майкрософт разработвала смартфон

Софтуерният гигант Майкрософт стои зад разработката на нов смартфон, базиран на чипа Nvidia Tegra.
Според анализатори от Broadpoint AmTech, цитирани от CNET News, освен Майкрософт и Apple ще вгради ARM-чипа в бъдещите версии на iPhone. Към момента само тайванската HTC, един от най-големите производители на смартфони, използва Nvidia Tegra.
Първите информации за смартфон от Майкрософт се появиха през октомври миналата година. Тогава theinquirer.net съобщи, че компанията ще покаже устройството на форума 3GSM в Барселона този месец.
Майкрософт отрича информацията на Broadpoint AmTech. Нямаме планове да правим смартфони, е заявил Скот Рокфелд, директор по Windows Mobile – операционната система на Майкрософт за мобилни устройства.
Основният фокус на компанията ще продължи да бъде предлагане на софтуер плюс услуги. Майкрософт ще работи и с партньори по създаване на по-добри телефони, е казал още Рокфелд пред CNET News.  
В частност той е посочил партньорството с Nvidia за разработка на иновационни решения, които развиват индустрията на смартфоните. Nvidia, от своя страна, е отказала да коментира изнесената информация.
Broadpoint AmTech твърди, че телефонът ще се появи в следващите шест месеца. Анализаторите се позовават на вътрешен източник от верига за доставки, ангажирана с пускането на продукта.
Чипът Tegra ще добави $100 милиона към финансовия резултат на Nvidia за второто тримесечие на годината, прогнозира Broadpoint AmTech. Компанията за графични чипове вече ясно заяви, че платформата Tegra е насочена към Windows Mobile смартфони.
Устройствата с Tegra предлагат функционалност на персонален компютър. Nvidia е вградила в платформата цялата електроника, необходима за работа на едно мобилно интернет устройство, а не само графичния компонент.
Tegra е различна от интелската платформа Atom, която се състои от процесор и отделен чипсет. Nvidia е интегрирала всички основни функции в един чип.

Коментар