Разработчиците са най-доволни от PHP и Ruby


Компанията за анализ и проучвания в софтуерната индустрия Evans Data твърди, че разработчиците, които използват PHP като цяло са по-доволни от него, в сравнение с други езици за програмиране като Ruby, Perl, Javascript, Flex, Actionscript, Python, Microsoft F#, Microsoft Powershell и VB script.

Твърдението е основано на данните от проучване, което обхваща над 400 разработчици и ИТ специалисти от целия свят. Участниците в проучването са подреждали характеристиките и възможностите на езиците за програмиране, които лично използват.
Критерии за оценяване
Оценките са на базата на 12 характеристики като лекота на използване, обработка на изключения, сигурност, ефективност и други. Анкетираните са отговаряли на въпроси като:
Как се подреждат най-добрите езици за програмиране?
Кои езици интегрират най-доброто за уеб услуги и SOA приложения?
Кои езици имат най-добри характеристики?
Има ли един език, който да е по-лесен за използване от другите?
Палмата на първенството печели PHP, победител в повечето категории. Ruby заема второто място с най-добри оценки по лекота на използване, която според повечето програмисти е най-важната характеристика, способна да спечели сърцата им. На трето място идва Python с най-висок резултат в категорията на възможност за разширяване.
Изводи
Като цяло повечето от тези езици за програмиране имат своите предимства и недостатъци. Програмистите на Ruby са убедени, че това е най-лесният за използване език и разработването на приложения в него се извръшва много по-бързо, отколкото с другите програмни езици. Той е обектно ориентиран и поддържа многократно използване на кода, така че разработчиците да могат да пишат програми, които могат да се развиват и разширяват. Но общността на разработчиците в Ruby е много малка и въпреки шума и хиперболата около този език през последните две-три години, присъствието му на пазара е слабо. Трудно се намират програмисти на Ruby, което представлява потенциално голям проблем.
Evans Data нарича потребителите на Python "ентусиасти" и казва, че най-добрите атрибути на езика поддържат създаването на сравнително големи и сложни приложения. От компанията допълват, че макар и малко засега, обществото на разработчици на Python показва признаци на растеж през последните няколко години. Достатъчно е да се каже, че Google използва Python.
Но и двата езика отстъпват по общ брой събрани точки от всички категории на PHP, който според Evans Data има второто по големина общество потребители след JavaScript. Компанията за пазарни проучвания нарича PHP “товарния кон на уеб”, заради силната комбинация от добри инструменти и разработчици, които са “много и се намират лесно”.
Най-малко удовлетворение на програмистите, според проучването, носи Microsoft VBScript.
Класирането по категории
  • Лекота на използване: Ruby, PHP, Flex
  • Обработка на изключения: Ruby, Python, Powershell
  • Възможност за разширяване: Python, PHP, Perl
  • Възможност за поддръжка/готовност: Ruby, PHP, Python
  • Възможност за прехвърляне на други платформи: PHP, Ruby, Python
  • Общност: Ruby, PHP, Javascript
  • Наличие на инструменти: PHP, Ruby, VB Script
  • Качество на инструменти: PHP, Flex, Python
  • Ефективност: PHP, Perl, Python
  • Управление на паметта: Python, Perl, Flex
  • Програмиране от страна на клиента: Javascript, Ruby, Windows Powershell
  • Сигурност: Microsoft F#, PHP, Ruby

Коментар