Приключи националното състезание по мрежи

Възпитаници на Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски” спечелиха първите три места на националното състезание по компютърни мрежи за ученици от 8 до 12 клас. Финалният кръг на надпреварата се състоя днес в София.
Първи е Павел Стефанов, следван от Иван Арабаджиев и Мартин Райков. Отлично се представиха и момичетата от Технологичното училище за електронни системи Анастасиа Илиева и Невена Евтимова.
Петото издание на националното състезание по компютърни мрежи съвпадна с десетата годишнина на програмата “Сиско мрежова академия” в България. Повечето участници в надпреварата са възпитаници на мрежовите академии в страната, които вече са 55, като годишно в тях 121 инструктори обучават около 3500 курсисти. От началото на програмата общият брой на преминалите обучение е 13 752.
Състезанието бе организирано в два кръга – теоретичен тест за всичките 102 участници, като най-добрите 18 от тях преминаха във втория кръг, в който финалистите трябваше да открият и отстранят проблем в примерна мрежа.
Националното състезание бе предшествано от регионални състезания, като най-активни в това отношение бяха Велико Търново и Кърджали, традиционно силни в подготовката и провеждането на състезания по мрежови технологии.
Финансова подкрепа на състезанието осигуриха Министерство на образованието и науката, Телелинк ЕАД, Сиско Системс, Лирекс БГ, Парафлоу Комуникейшънс ООД, списание .NET и Българска стопанска камара.

Коментар