Новият Bluetooth 3.0 идва с голяма скорост

На годишната си среща в Токио тази седмица групата Bluetooth SIG, която се занимава с разработването на спецификацията за безжичен пренос на данни на къси разстояния, обяви официално приемането на новата версия с пълното наименование Bluetooth Core Specification Version 3.0 + High Speed.

Тя идва в отговор на нуждата на потребителите от по-висока скорост. Сега производителите на потребителска електроника и устройства за домашни развлечения ще могат да изграждат своите продукти по стандарт, който осигурява безжичен пренос на големи количества видео, музика и фотографии със скоростта, очаквана от потребителите.

Bluetooth 3.0 дължи по-високата скорост на протокола 802.11 и включването на неговия Protocol Adaptation Layer (PAL), който осигурява трансфер на данни при приблизителна скорост от 24 Mbps. Освен това, мобилните устройства с поддръжка на Bluetooth 3.0 + HS ще реализират икономии на енергия, благодарение на подобрения контрол на мощността, вграден в тях.

Новият стандарт очевидно изстрелва Bluetooth в ново измерение с много повече приложения. Освен да изпраща снимки от един телефон на друг, например, версия 3.0 е достатъчно способна и бърза да поддържа трансфер на данни между видео камера и HDTV, PC и портативен медиен плейър, ултрапортативен персонален компютър и принтер и много други комбинации.

При наличието на Bluetooth 3.0 + HS потребителите могат по безжичен път да синхронизират групово музикални библиотеки между персонални компютри и музикални плеъйри или телефони, да свалят групово снимки от фотоапарат или телефон на принтер или персонален компютър, да изпращат видео файлове от камера към компютър или телевизори.

Интересен е въпросът за ъпгрейд на модули Bluetooth 2.1 до версия 3.0. Поне на теория това е възможно за компютри, които поддържат Bluetooth 2.1 и 802.11 WiFi, но зависи и от това кои производители на системи биха се наели с подобен ъпгрейд за потребителите си. За портативните устройства като мобилни телефони, музикални плеъйри и други не съществува дори и този минимален шанс.

Може да се очаква, че към съществуващите системи, които нямат Bluetooth, ще могат да се добавят Bluetooth 3.0 модули. Новите модели мобилни телефони, портативни музикални плейъри, ултрамобилни персонални компютри и други подобни устройства вероятно ще идват с вградена поддръжка на третата версия, която ще се разпростре и към видео камери, фотоапарати, телевизори, прожектори и външни твърди дискове.

Официалното приемане на спецификацията е само първата стъпка от цикъла на живот на новия продукт. Втората стъпка беше демонстрирана от компаниите-членки на групата по разработването на стандарта Broadcom, CSR и Atheros, които се споразумяха да обединят усилия за предоставяне на елементна база на производителите на устройства. Ако процесът на разработване и тестване върви добре, потребителите могат да очакват новите продукти да излязат на пазара в рамките на 9 до 12 месеца.

В Bluetooth SIG членуват компании с лидерски позиции в областите на телекомуникациите, компютрите и потребителската електроника – Ericsson, Intel, Lenovo, Microsoft, Motorola, Nokia и Toshiba, които формират групата на промотърите, както и повече от 11,000 компании-асоциирани членки.

Коментар