USB устройство замества процесора

Изследователи от Университета на Калифорния и Microsoft представиха USB устройство, което позволява на потребителите да изпълняват базови компютърни задачи, докато техният РС "спи".
Наречено Somniloquy, устройството спестява между 60 и 80 процента от електроенергията, необходима на компютъра за изпълнение на приложения като VoIP, даунлоуд, P2P и отдалечен достъп.
Спящите режими, какъвто е S3 (suspend RAM), не винаги са удачно решение, поради наличието на текущи мрежови задачи – приемане на логини от отдалечен десктоп или файлов трансфер във фонов режим, например.
Същевременно, намаляването на консумацията в аспекта на зелените тенденции е приоритет за проектантите на компютърни системи и техните потребители.
Устройството Somniloquy разширява на практика мрежовия интерфейс на РC-тата в спящ режим и поема мрежовия трафик. За целта в него е вграден втори процесор с ниска консумация, който "представя" спящото РС пред останалите компютри в мрежата.
Somniloquy може да работи както с настолни компютри, така и с лаптопи, в жични и безжични мрежи, твърдят разработчиците.
В проучване за нуждата от подобно устройство 75% от анкетираните са отговорили, че оставят поне една работеща машина дори и когато никой не я използва.
Въпреки че някои приложения изискват повече енергия, отколкото позволява спящият режим, те все пак ще работят при по-ниско ниво на консумация. Вторият процесор може, например, да изпраща и приема ъпдейти към IM сървър, докато основният спи. При даунлоуд на големи файлове, спомагателният чип може да зарежда части от тях, оставяйки в спящо състояние централния процесор.
Благодарение на спестената енергия, Somniloquy ще се изплати за една година, твърдят изследователите.

Коментар