ДАИТС отчетe успехи в информационното общество

Седем стратегически документа в областта на информационното общество и съобщенията, шест закона, 19 наредби и 8 проекта на нормативни актове е създала Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) в периода септември 2005 – май 2009. Това съобщи днес председателят на ДАИТС Пламен Вачков.
В списъка от стратегически документи влизат Държавна политика за радиочестотния спектър, План за цифрово радиоразпръскване, Национална програма за ускорено развитие на информационното общество в България 2008-2010 г. и Програма за широколентов достъп.
Законът за електронните съобщения е един от най-значимите резултати в дейността на ДАИТС. Той осигури “пълно транспониране на европейското законодателство, модерни правила за работа на компаниите и за защита на потребителите на телекомуникационни услуги”, посочиха от агенцията.
През отчетния период ДАИТС е изградила 650 км. оптични кабелни трасета от електронната съобщителна мрежа за нуждите на държавното управление, сигурността и отбраната. С цифрова преносна система с мултиплексиране са свързани 25 областни центъра и 18 специални далекосъобщителни обекти с отбранително предназначение.
Приоритетно е предоставена междуградска и градска свързаност за нуждите на национална система за спешни повиквания с единен европейски номер „112”.
Европейската общност е одобрила проекти, по които ДАИТС е координатор, на стойност над 11 милиона евро. За подпомагане на участието на български организации и програми в проекти на ЕС са организирани 15 информационни дни и семинари по европейските ИКТ програми, отчетоха от агенцията.
В сътрудничеството със Съвета на Европа са подготвени и разпространени безплатно 6 издания, свързани с безопасността в интернет и свободата на комуникация.
Агенцията участва и в разработването на европейско законодателство в областта на информационното общество и съобщенията като Третата пощенска директива. Подготвени и подписани са 7 двустранни международни договора за сътрудничество.
През 2007 година е изграден Национален иновационен център за подпомагане на технологичния трансфер от научните звена към малките и средни предприятия като съвместно усилие между ДАИТС и Майкрософт.
От проектите през миналата година агенцията отличи Българския Суперкомпютърен Център, който е единствен по рода си на Балканите. За период от 5 месеца след създаването му, центърът има 30 потребители и работи при средна натовареност 70%, съобщиха от ДАИТС.
Сред постиженията на агенцията са 17 големи инвестиционни проекта в областта на информационните технологии и съобщения и над 50 научно-приложни, развойни проекти, конференции и семинари. Един от най-значимите проекти е разширяването на мрежата от места за обществен достъп до интернет, известните телецентрове. Към май 2009 година те са 118. Над 55 000 държавни служители са обучени в тях на основни ИТ умения. Близо 1 240 000 потребители са посетили иЦентровете от тяхното създаване.
ДАИТС отчете и активната международна дейност, като в резултат на нея Пламен Вачков е избран за председател на Съвета на Международния съюз по далекосъобщения (ITU) за периода ноември 2008-ноември 2009 г. В четири поредни години ДАИТС организира представяне на българската информационна и комуникационна индустрия на CeBIT.

Коментар