IBM готви настъпление с процесора Power7

Сървъри с процесора от ново поколение Power7 се очакват през първата половина на 2010 година. Новите машини на IBM ще работят с операционна система Unix, съобщи tgdaily.com.

Потребителите могат да си купят сега сървъри с процесор Power6 и без сериозни допълнителни инвестиции да преминат към Power7, когато новият чип стане достъпен.

По този начин IBM се опитва да убеди потребителите да не отлагат покупката на сървър за следващата година. Компанията твърди, че преходът от Power6 към Power7 се свежда само до замяна на платката, на която са монтирани процесорът и паметта.

Процесорът Power7 ще има от два до три пъти по-висока производителност от своя предшественик, при запазване на нивото на енергийна ефективност.

IBM ще се опита да извлече максимална полза от неопределеното бъдеще на продуктовата линия на конкурента Sun, който беше погълнат от Oracle.

По данни на IDC за миналата година, Синият гигант държи около 37% от общия пазар на Unix сървъри, оценен на 17 милиарда долара. На второ място е Sun с 28%.

Коментар