До 50 евро годишно ще пестим с новите крушки

Eдно домакинство може да спести поне 50 евро от разходите за електричество за една година, ако премине на енергоспестяващи крушки, показват изчисления. ЕС постепенно прекратява използването на традиционните крушки през следващите три години и ги заменя с енергийно ефективно осветление от ново поколение.

Според влизащите в сила през септември нови правила производителите и вносителите вече не могат да продават в ЕС крушки с нажежаема жичка от 100 вата или повече. Магазините могат да продължат да продават само крушките, които вече са заредили, съобщи Европейската комисия.

Забраната, която е част от усилията за икономии на енергия и борба срещу изменението на климата, през 2011 г. и 2012 г. ще обхване и крушките с нажежаема жичка с по-малка мощност. Използването на крушки от матово стъкло и на потребяващи много енергия халогенни лампи също постепенно ще бъде прекратено.

До 2020 г. мерките ще доведат до спестяване на достатъчно енергия за снабдяване на 23 млн. домакинства годишно – приблизително колкото е потреблението на енергия в Белгия. Това ще намали емисиите на въглероден диоксид с 32 млн. тона годишно, или около една десета от годишните емисии на парникови газове в света.

Въведени преди 130 години, традиционните крушки с нажежаема жичка превръщат едва около 5% от потребяваната енергия в светлина, а останалото е топлина. Те са много по-неикономични от някои по-нови устройства като компактните флуоресцентни лампи и нискоенергийните халогенни лампи или от нови продукти като светодиодите.

Най-ефективните осветителни тела в момента на европейския пазар – флуоресцентните крушки – използват 65-80% по-малко енергия, отколкото крушките с нажежаема жичка.

Много потребители приемат неохотно идеята да преминат към тяхното използване поради опасения относно цената им, техния ефект върху здравето и външния им вид. Флуоресцентните крушки първоначално са по-скъпи, но в крайна сметка излизат по-евтини, тъй като използват по-малко енергия и се употребяват много по-дълго.

"Понякога големите идеи трудно си пробиват път", писа в своя блог комисарят по енергетика Андрис Пиебалгс. Той вярва, че в крайна сметка потребителите ще бъдат спечелени за каузата и прогнозира, че забраната за крушки с нажежаема жичка ще доведе до повече подобрения по отношение на осветлението.

Промените на този етап се отнасят само за ненасоченото осветление (светлина, излъчвана еднакво във всички посоки). През 2010 г. се очаква приемането на подобно законодателство за насочените лампи (например прожектори).

по темата: „До 50 евро годишно ще пестим с новите крушки”

добавете коментар...

  1. any

    За зрението има ли некъф куесчън или $&ь()(Ь№Э

Коментар