Седмица без коли в европейските градове












Стотици малки и големи градове затварят за коли някои от най-натоварените си улици за един ден, за да убедят хората да използват по-малко своите автомобили, съобщи Европейската комисия.

За много граждани денят без коли е най-приятната част от седмицата на мобилността, ежегодната кампания на ЕС за насърчаване на екологичните видове транспорт.

Автомобилите и камионите са отговорни за голяма част от шума, замърсяването и задръстванията, които измъчват градовете. Те са и един от главните източници на въглероден диоксид, основният газ, който предизвиква глобално затопляне.

От 16 до 22 септември се провеждат прояви за популяризиране на алтернативи на личния автомобил. Много градове ще използват случая, за да представят нови или подобрени услуги за обществен транспорт, пешеходни зони и велосипедни алеи.

ЕС осигурява финансова подкрепа и награда за най-добрата програма. Освен насърчаване на устойчивия транспорт, чрез темата тази година – „Подобряване на климата в градовете“ – се цели да се повиши осведомеността за важната роля, която местните власти могат да изиграят в борбата с изменението на климата.

Повече от 70% от европейците живеят в градски райони. Емисиите на парникови газове в градовете могат да се намалят значително, ако техните жители бъдат убедени да оставят колите си у дома.

Будапеща, победител през седмицата на мобилността през 2008 г., този септември отново е подготвила впечатляваща програма, включваща превръщането на историческия булевард „Андраши“ в „жива улица“ с покрити с трева тротоари.

Коментар