Заздравяваме бизнес връзките с Китай, нови споразумения

Китайските фирми могат да ползват страната ни като мост към пазара на Европейския съюз, заяви вчера премиерът Бойко Борисов по време на срещата си със заместник-председателя на КНР Си Дзинпин.

Правителството ще помага на китайския бизнес в България, обеща Борисов. Едва ли има по-подходящ момент за китайските инвеститори да стъпят у нас и да навлязат на европейския пазар, каза още министър-председателят и прикани китайския бизнес да инвестира в сектори като енергетика, изграждане на индустриални зони, туризъм, земеделие и винопроизводство. 

Китай, от своя страна, ще насърчава мощното навлизане на български фирми на неговия пазар, посочи заместник-председателят на КНР.

Общо бе и мнението, че трябва да бъде засилен двустранният стокообмен, който възлиза на 1.33 млрд. щ.д. към края на миналата година.

Вчера бяха подписани шест споразумения между представители на българския и китайския бизнес на стойност близо 850 млн. щ.д. Сред тях са договор за покупка на електролитна мед на стойност 800 млн. щ.д., споразумение с акционерите на автомобилните компании „Литекс Моторс” АД и „Грейт Уол Мотор Къмпани” и договор за заем от 5 млн. евро между Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие. 

Коментар