За TSMC няма криза с чиповете, а мощен ръст на бизнеса

На фона на спад в ИТ сектора TSMC отбеляза ръст, по-голям от собствените си прогнози (снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited )

Тайванският производител на чипове TSMC отчете 78% увеличение на тримесечната си печалба. Силните продажби на усъвършенствани чипове помогнаха на компанията да се отличи на фона на общия спад в индустрията, който засегна много други имена в бранша.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, най-големият договорен производител на чипове в света, прогнозираше ръст, но не чак толкова висок. Фирмата е „светла точка“ в глобалната технологична индустрия, която страда от влошаващото се потребителско търсене, породено от инфлация, нарастващи лихвени проценти и икономически спад.

Доминирането на TSMC в производството на някои от най-модерните чипове за клиенти от висок клас като Apple я предпази от спад, коментират анализаторите. Въпреки това в четвъртък производителят редуцира своя план за капиталовите разходи през 2023 г., подчертавайки влошаващите се перспективи за търсенето.

„Имаме увереност, че през втората половина на годината бизнесът ще се възстанови“, посочи фирмата в изявление. За добрата прогноза основание дават няколко фактора като пускането на нови продукти, включително за технологии като изкуствен интелект.

TSMC, най-ценната публична фирма в Азия и подкрепяна от инвестиционния конгломерат на милиардера Уорън Бъфет – Berkshire Hathaway Inc, многократно е заявявала, че бизнесът ще продължи да се възползва от „мега-тенденцията“ на търсене на високопроизводителни чипове за 5G мрежи и центрове за данни, както и от увеличеното използване на чипове за джаджи и превозни средства.

Това ще продължи да е така и през 2023 г. По-слабото търсене е „цикличен проблем“ и годината ще донесе „лек растеж“ за компанията. „Очакваме цялата индустрия да спадне леко, но TSMC да нарасне леко“ през 2023 г., каза главният изпълнителен директор C.C. Уей.

Коментари по темата: „За TSMC няма криза с чиповете, а мощен ръст на бизнеса”

добавете коментар...

  1. Tanton

    Само Китай да не решат да правят специална военна операция.

Коментар