2.6 GHz бандът – жизнено важен за растежа на LTE

Лицензирането на 2.6-гигахерцовия банд зще бъде от критично значение за извличането на всички възможни ползи от мобилния широколентов пазар за икономиките по света, според нов доклад, изтогветн от американската изследователска фирма Global View Partners в партньорство със световната GSM асоциация GSMA.

Изследването е установило, че 2.6 GHz спектърът, който в световен мащаб се идентифицира като “разширение на 3G”, ще бъде от жизнено важно значение за задоволяване на потребността от по-голям капацитет за мобилни широколентови услуги и пускането на ново поколение мрежи като например LTE, чиито комерсиални внедрявания започват тази година.
Изследването предупреждава, че е важно да има добра координация и синхрон при устройването и разпределението на новия честотен ресурс. Особено силно това важи за Европа.
Липсата на ясна структура и не-хармонизираното разпределение трябва да се избягват. В противен случай може да се стигне до нежелани интерференции, намаляване на използваемия честотен диапазон, загуба на покритие в погранични райони, повишаване на цените за крайните клиенти.

Коментар