Сключиха най-голямата сделка с фотографии

Най-голямата сделка със снимки стана факт през изтеклата седмица. MSD Capital LP, инвестиционна компания на Майкъл Дел (CEO на компютърния гигант Dell),  придоби колекция от 185 хиляди фотографии от агенция Magnum Photos, предаде Блумбърг.

Цената на сделката не беше обявена. Известно е обаче, че колекцията е застрахована за 100 милиона долара и според специалистите, тя е най-скъпата в света.

MSD Capital ще предостави снимките за пет години на Тексаския университет, в частност на центъра за хуманитарни изследвания Хари Рансом. Това не е изненада, предвид факта, че Майкъл Дел е випусник на университета в Остин.

Към момента състоянието на Дел се оценява на $14,5 милиарда, а активите на фонда MSD Capital възлизат на над $10 млрд.

Центърът Хари Рансом притежава едни от най-големите в САЩ колекции и архиви. Сега към богатия списък ще бъдат добавени снимки от 103-ма водещи фотографи. Най-ранните от тях са направени през 1903 година, а най-късните – през 1998 г.

Колекцията на Magnum Photos включва снимки от Гражданската война в Испания, акциите на борците за граждански права в САЩ и други важни моменти от човешката история.

Коментар