Samsung T7 Shield – образцово хранилище за мобилния офис

T7 Shield принадлежи към категорията външни NVMe SSD с над 1 GBps скорост и USB 3.2 Gen 2 свързаност, достъпен във варианти 1 TB, 2 TB и 4 TB, здрав, водоустойчив и прахонепроницаем
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Преносимият твърдотелен диск T7 Shield на Samsung е мобилно хранилище за данни – такова, каквото трябва да бъде за работещите в условията на истински „мобилен офис”. Освен добър капацитет на добра цена, той обещава висока скорост на пренос, защита на данните чрез криптиране и достъп с парола, водонепроницаемост и устойчивост на прах, издръжливост на сътресения. С две думи – това е външна памет, готова за всякакви полеви условия! Въпреки заякчения си формат, T7 Shield е малко, удобно устройство за съхранение на данни със солидна производителност за своя клас, напълно адекватно за работа в движение.

Samsung се радва на неспирен пазарен успех със своите преносими твърдотелни дискове, започвайки още с T1 през 2015 г. Компанията редовно актуализира своята гама портативни SSD с еволюцията на различните високоскоростни интерфейси, както и NAND флаш технологията.

T7 Shield, който имахме възможност да тестваме, е продължение на T7 Touch, представен в началото на 2020 г. Принадлежи към категорията външни NVMe SSD носители с над 1 GBps скорост и USB 3.2 Gen 2 свързаност. Достъпен във вариации с капацитет от 1 TB, 2 TB и 4 TB, „щитът” се отличава с добра здравина, водоустойчивост, прахонепроницаемост.

Цялостен дизайн

Алуминиевият корпус на устройството е обвит с черно гумирано покритие – мека и приятна на допир обвивка, която му дава предимство откъм способности да издържи на неблагоприятни външни условия.

„Облицовката” е проектирана да може да защити устройството от навлизане на прах и вода (за което има сертификация по IP65), както и да му придаде здравина и издръжливост на удар, така че T7 Shield може да падне от височина до 3 метра, без това да го увреди.



T7 Shield е компактен – по ширина и дължина той е сравним с размера на банкова карта. На дебелина малко надминава обикновен смартфон с протектор. С подобни параметри T7 Shield е откровено малък в сравнение с всеки преносим твърд диск, но пък е близък по размер на най-компактните външни SSD.

Заоблените му ръбове са меки, благодарение на гумираната обвивка. Четири декоративни „бразди” по дължина на корпуса му придават вид на суров воин с боен характер, но имат и тази полезна функция, че правят захвата по-лесен.

Свързаност

За свързване към дигитални устройства преносимият SSD T7 Shield има USB Type-C порт в единия край, осигуряващ USB 3.2 Gen 2 връзка, способна да предава със скорости до 1050 Мbps. Непосредствено до USB-C порта има миниатюрна диодна лампичка – индикатор за състоянието. Тя свети постоянно в тъмносиньо, когато устройството е свързано, и мига, когато се извършва прехвърляне на данни.


Samsung е включил два отделни кабела в комплекта – един USB Type-C към Type-A и друг Type-C към Type-C, и двата с приблизително еднаква дължина – около две педи. Включването на Type-C-към Type-A кабел е далновидно решение, тъй като означава, че няма да е необходимо да купувате адаптер или ключ, ако свързвате устройството към правоъгълен USB Type-A порт.

Издръжливост и защита

С дизайна на този „щит” Samsung изглежда се е постарал да осигури на пазара твърдотелен диск, който е готов за работа в тежки полеви условия – верен другар за хората с мобилен офис, на които може да се наложи да прехвърлят данни при най-невероятно ситуации.


Макар че черното гумирано покритие неудържимо привлича прашинки и само миг след отварянето на кутията Т7 Shield изглежда вече „овъргалян”, всъщност тази обвивка не допуска мръсотията да проникне навътре в устройството. Пак тя е отговорна за водонепроницаемостта му – дори да ни завали дъжд по време на използване на устройството, да ни опръска фонтан или пък да разлеем чаша вода на работния плот, можем да сме спокойни, че данните няма да бъдат увредени.

Ценно постижение за работещите в условия на пълна мобилност е удароустойчивостта на носителяSamsung гарантира, че този модел няма да се повреди, дори да падне от 3 метра височина. Това е най-добрата новина за работещите с дигитални устройства в полева обстановка, защото изпускането е най-честият проблем за електронните джаджи при работа „на крак”.

 

Като става дума за защита, не само от физически пакости и вреди е предпазен този диск. Той разчита на 256-битово AES криптиране за предпазване на данните от неоторизиран достъп. Помислете за надеждна парола за „заключване” на T7 Shield.

T7 Shield – технически характеристики

  • Капацитет: 1TB, 2TB, 4TB
  • Интерфейс: USB 3.2 Gen2 Type-C
  • Скорост на четене: 1050 MBps
  • Скорост на запис: до 1000 MBps
  • Размер: 88 x 59 x 13 мм
  • Тегло: 98 грама
  • Кабел: 45 см USB 3.2 Gen 2 Type-C към Type-C и 45 см USB 3.2 Gen 2 Type-C към Type-A
  • Физическа защита: IP65 защита от прах и вода; падане до 3 метра височина
  • S.M.A.R.T Passthrough: да
  • Криптиране: AES 256-битово
  • Съвместимост: Windows 7 и нагоре (4TB 64-bit), Mac OS X 10.10 и нагоре, Android Lollipop и нагоре

Наличност и цена

T7 Shield е широко достъпен в търговската мрежа у нас от партньорите на Samsung. При средна цена от около 225 лв. за 1 TB модел, 350 лева за 2 TB и 730 лева за 4 TB, стойността на съхранението върху T7 Shield идва на около 18-20 стотинки за гигабайт памет – отлична цена, особено предвид високата степен на защита. Устройството се предлага с гаранция от 24 или 36 месеца при различните търговци.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар