Mузеят Гугенхайм в Билбао се сдоби с фотоволтаици

Хроматично интегрирани фотоволтаични панели заработиха на покрива на емблематичния музей в Билбао (снимка: Музей Гугенхайм)

Емблематичният музей Гугенхайм в Билбао, Испания, се сдоби с масив от 300 фотовотаични панела. Те са хроматично интегрирани в двата най-големи покрива на сградата на Франк Гери. Соларната система ще позволи годишно собствено потребление от 80 MWh.

Фотоволтаичната инсталация е активна от януари и ще осигури средно 30% от общото потребление на електроенергия на сградата — достатъчно, за да покрие нуждите от осветление на всички изложбени зали. Соларните панели са монтирани на двата най-големи покрива на сградата така, че да не се виждат от нивото на улицата и да са интегрирани в нейната архитектура.

Използваните модули са на италианския производител FuturaSun. Те са подбрани така, че да позволяват максимално хроматично интегриране на фотоволтаичната инсталация на покрива със светлосиви капаци, но и с метална облицовка.

Идеята е с подобна външност соларните модули да допринесат за запазване на архитектурната уникалност на сградата – най-голямото предизвикателство при разработването на проекта. Дизайнът и цветът на панелите, в съответствие с други елементи като покривните прозорци и дори покритието на коридорите между панелите, са одобрени от архитекта Франк Гери и Градския съвет на Билбао.

Масивът е изграден от Iberdrola Испания с неговия монтажник – баската компания Bikote Solar и в сътрудничество с изпълнителния архитект на музея Сезар Кайкоя. Инициативата е едно от действията, включени в плана за екологична устойчивост на музея Гугенхайм в Билбао за периода 2024-2025 г., който включва ангажимент за постигане на пълна въглеродна неутралност до 2030 г.

Проектът е финансиран от европейските фондове NextGenerationUE, управлявани от Баската енергийна агенция.

Музеят съобщи, че от 1 юни 2024 г. 100% от доставяното електричество е възобновяемо, което позволява въглеродният му отпечатък да бъде намален с повече от една трета. Музеят е намалил потреблението на газ с 35% и потреблението на електроенергия с 6%, откакто през 2022 г. започна да прилага мерки за контрол на температурата и относителната влажност, по-добре адаптирани към външните условия.

Музеят ще продължи да тества различни технологии и материали с цел да може да използва повторно и рециклира всички елементи, използвани в изложбените комплекти. Тази година в малкоформатната изложба Learning Through Art за първи път бяха използвани биоразградими бои и 100% рециклируеми плоскости от дървесни влакна с положителни резултати.

Освен всичко музеят ще засили използването на виртуален надзор при прехвърлянето и инсталирането на произведенията, пътуващи между институциите – технология, внедрена още през 2020 г., за да намали пътуванията на служителите.

Коментари по темата: „Mузеят Гугенхайм в Билбао се сдоби с фотоволтаици”

добавете коментар...

  1. Пешо

    смех, кви новини.

Коментар