Уолстрийт е нервен: тех-акциите падат стремглаво

Технологичният индекс Nasdaq Composite падна с 8,8% през последните три седмици
(снимка: CC0 Public Domain)

Акциите на технологичните компании бележат най-стръмния си триседмичен спад от две години насам, водени от Amazon и Intel. Тъй като тримесечните печалби на ИТ гигантите с мегакапитализация са до голяма степен в огледалото за обратно виждане, едно нещо е ясно: Уолстрийт е нервен.

Индексът Nasdaq Composite се срина с 3,4% тази седмица, довеждайки триседмичния си спад до 8,8%. Това е най-лошото представяне на технологичния индекс за такъв период от време от септември 2022 г., когато пазарът беше в свободно падане, поради нарастващите лихвени проценти и инфлация, отбелязва CNBC, позовавайки се на данни от FactSet.

Откъде идват опасенията

От края на 2022 г. разказът за технологичния сектор е предимно положителен. Икономиката на САЩ се възстановява след пандемията и нараства вълнението около възможностите за растеж, предизвикани от изкуствения интелект.

Nasdaq се покачи с 43% миналата година и остава с ръст от 12% до момента, след като достигна рекорд през юли. Но изминалият сезон на печалбите беше разочароващ – някои компании посочиха по-слаб от очаквания растеж, а други породиха опасения, че изграждането на AI инфраструктурата може да се сблъска с някои проблеми.

Над индустрията витаят опасенията за цялостната икономика на САЩ. Министерството на труда заяви в петък, че растежът на работните места се е забавил много повече от очакваното през юли, докато безработицата се е повишила, ден след като икономическите данни показаха неочакван скок в заявките за обезщетения за безработица и отслабване на производствения сектор.

Джош Корен, основател на Musketeer Capital Partners, коментира, че технологичните гиганти с оценки над трилиони долари все повече са в макроикономическата игра. Amazon и Apple отчетоха печалби в четвъртък, но първата говори за изпуснати приходи и направи разочароваща прогноза, а втората показа ръст от само 5%.

„Тъй като икономиката се забавя, бизнеси като Amazon и Apple също ще се забавят”, каза Корен пред CNBC в петък. „Това е, което виждате в приходите”.

Трилиионните компании в цифри

Amazon се срина с 8,8% в петък, довеждайки триседмичния си спад до 14%. Ръководството отдаде част от недостига на приходи на потребителите, които купуват по-евтини стоки за бита и по-малко стоки с по-висока цена като компютри и телевизори.

„Виждаме много от същите потребителски тенденции, за които говорихме през последната година, потребителите внимават с разходите си, търгуват надолу”, каза финансовият директор на Amazon Браян Олсавски. „Виждаме признаци това да продължи и през третото тримесечие”.

Резултатите на Apple бяха по-малко обезпокоителни – компанията надмина прогнозите за печалби и приходи – и акциите ѝ приключиха с малко по-високи нива в петък и за седмицата като цяло. Но това дойде след спад от повече от 5% през предходните две седмици.

Акциите на Microsoft паднаха с 4% тази седмица и с 10% през последните три седмици. Технологичният гигант издаде по-слаба от очакваното прогноза за текущото тримесечие и пропусна растеж в своя облачен сегмент Azure.

Котировките на Alphabet леко паднаха тази седмица след спад от 10% през предходните две седмици. В отчета за печалбите рекламните приходи на компанията в YouTube не отговарят на прогнозите – тя успя да постигне само 11% общ ръст на рекламите. Това беше далеч под съперника Мета, който се разшири с 22%.

Изключение в групата

Мета е изключение в групата, акциите ѝ се повишиха с почти 5% тази седмица, след като компанията надмина прогнозите на Уолстрийт и издаде оптимистична прогноза за текущото тримесечие. Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг каза, че огромните инвестиции в AI се изплащат чрез създаване на по-подходящи реклами и улесняване на търговците при създаването на кампании. Но дори и Meta е надолу през последните три седмици.

Единствената технологична компания с мега капитализация, която все още не е публикувала резултати, е Nvidia, която е най-големият победител от бума на AI. Акциите ѝ се понижиха със 17% спрямо триседмичния спад на Nasdaq, въпреки че все още са нагоре с над 110% до момента.

Nvidia разчита на разходи от своите най-добри технологични партньори, докато изграждат AI инфраструктурата си. Поради параболичното движение на Nvidia през последните няколко години, всеки признак на потенциално подхлъзване може да има огромно въздействие върху нейните акции. Компанията трябва да отчете резултатите си на 28 август.

Intel се върна десетилетие назад

От обратната страна на пазара е Intel. Някога най-големият производител на чипове в света, Intel претърпя поражение от съперници през последните години и е далеч назад в надпреварата за AI. В петък акциите на компанията имаха най-лошия си ден от 50 години, като се сринаха с 26% до ниво, невиждано от 2013 г.

Intel отчете голяма загуба на печалби и обяви масово преструктуриране, което включва съкращаване на 15% от работната сила. Главният изпълнителен директор Пат Гелсингер каза пред CNBC, че това е „най-същественото преструктуриране на Intel от “прехода към микропроцесорите с памет” преди четири десетилетия”. Инвеститорите не са уверени, че то ще проработи.

В бележка от петък анализаторите от KeyBanc Capital Markets понижиха прогнозите си и запазиха препоръката за задържане на акциите, позовавайки се на труден път за Intel, който предстои. „С всички предизвикателства, които Intel има, такова значително намаляване на броя на служителите вероятно ще затрудни постигането на целите”, пишат те.

Коментари по темата: „Уолстрийт е нервен: тех-акциите падат стремглаво”

добавете коментар...

  1. Българин

    Купувайте биткойни!

Коментар