50 милиона чипа на ден ще бълва нов завод в Индия

Производството на чипове е стратегически приоритет за държавите, които искат да бъдат фактори в глобалната икономика (снимка: Tata Electronics)

Индия иска да създаде собствена, мощна индустрия за полупроводници. Почти 50 милиона чипа на ден е планираният производствен капацитет на бъдещия завод на Tata Group в страната, а инвестицията в предприятието възлиза на 3,2 милиарда долара.

Tata започна изграждане на голям завод за полупроводници в източния индийски щат Асам. Стойността на проекта се оценява на 3,2 милиарда долара, а производственият капацитет е 48,3 милиона чипа на ден.

Ашвини Вайшнав, министър  на електрониката и информационните технологии на Индия, казва, че „предприятието ще бъде място за разработване на напреднали индийски технологии за полупроводници, включително Wire Bond, Flip Chip и I-SIP технологии”.

Тези технологии са изключително важни за ключови индустрии като автомобилостроенето, особено за електрическите превозни средства, а също за комуникациите и мрежовата инфраструктура, допълва министърът.

Индия планира да изгради своя собствена индустрия за производство на полупроводници чрез привличане на чуждестранни компании и създаване на благоприятни условия, включително чрез финансови стимули.

Две големи имена от хай-тек индустрията, Micron Technology и Foxconn, планират да отворят свои заводи в страната. Редица други компании инвестират в Индия, като някои от тях преместват там производство от Китай.

Коментари по темата: „50 милиона чипа на ден ще бълва нов завод в Индия”

добавете коментар...

  1. Blackthorn

    BRICS имат нужда от доста чипове. Добре дошло.

Коментар