GenAI e безпрецедентно явление за смартфоните

Над 234,2 милиона GenAI смартфони ще бъдат доставени на пазара през 2024 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Индустрията на смартфоните е в процес на трансформация. Според нова прогноза на IDC, през 2024 г. почти 20% от пазара ще бъде зает от модели с вградена поддръжка на генеративен изкуствен интелект (GenAI), а доставките на такива устройства ще нараснат с 363,4%, в сравнение с предходната година.

С термина “GenAI смартфони” анализаторите описват устройства, оборудвани с едночипови системи (SoC), които осигуряват по-бързо стартиране и работа на генеративни модели на изкуствен интелект чрез невронен процесор (NPU) с производителност от 30 трилиона операции в секунда или по-висока, използвайки данни от тип int8.

Въпреки предизвикателствата на индустрията, свързани с удължаването на циклите на смяна на смартфоните и макроикономическата несигурност, IDC вярва, че пускането на модели с вградени GenAI възможности ще насърчи потребителите да купуват нови устройства. Това отваря перспективи както за производителите на смартфони, така и за разработчиците на приложения.

Прогнозата сочи, че доставките на GenAI смартфони ще достигнат 234,2 милиона единици тази година. През 2025 г. се очаква увеличение от още 73,1%, като се има предвид, че прогнозните доставки трябва да надхвърлят 405 милиона единици. В бъдеще възходящата траектория ще стане по-умерена, но растежът ще продължи да бъде двуцифрен.

Ако прогнозата на IDC се сбъдне, тогава до края на петгодишния период 2024-2028 г. доставките на смартфони с вградени GenAI възможности ще се увеличат до 912 милиона единици, а средният годишен темп на растеж в сегмента ще бъде 78,4%.

„Бързото въвеждане на функциите на GenAI в смартфоните е безпрецедентно явление в историята на мобилната индустрия. Очаква се през първите три години тяхното навлизане на пазара да надхвърли 60%, но най-силен ефект от продължаващата еволюция ще се прояви през 2026 г., когато технологията ще се разпространи в моделите от среден клас, което ще бъде важна стъпка към демократизацията на GenAI”, коментира Набила Попал, старши директор на IDC.

По нейните думи, твърде рано е да се преценяват всички случаи на използване на подобни функции, които ще се появят в близко бъдеще, но едно е сигурно: GenAI ще промени фундаментално начина, по който хората взаимодействат със смартфоните.

Високата цена първоначално ще бъде основният фактор, който ще задържи продажбите на GenAI смартфоните, смята Антъни Скарсела, анализатор от IDC. С течение на времето обаче такива модели ще станат по-достъпни. Това ще бъде улеснено от конкуренцията между производителите на устройства и разработчиците на AI приложения.

Коментари по темата: „GenAI e безпрецедентно явление за смартфоните”

добавете коментар...

  1. jkl

    Абсолютно ненужни простотии, на кого му е притрябвал тоя безполезен уж изкуствен интелект в телефона…

Коментар